Večina elektronskih poznavalcev in teoretikov The Field  žanrsko uvršča v predalček novodobnega minimal techna, toda jaz bi ga raje opisal kot new terrace ali po domače nova terasa. Foto:
Večina elektronskih poznavalcev in teoretikov The Field žanrsko uvršča v predalček novodobnega minimal techna, toda jaz bi ga raje opisal kot new terrace ali po domače nova terasa. Foto:

Pred leti sem namreč po pošti dobil štiri zgoščene zbirke, med katerimi se je znašel tudi laserski plošček založbe Garmonbozia. Že ime založbe mi je bila vaba, ob obujanju spominov na kultno serijo Twin Peaks; pri poslušanju pa sem se ujel v ponavljajoči se ritem izvajalca Larsa Bleka. Spletna informacijska transverzala mi je omogočila, da rešim algebrsko glasbeno enačbo iz omenjenih imen in odprlo se je glasbeno vesolje! Ok, večina elektronskih poznavalcev in teoretikov The Field žanrsko uvršča v predalček novodobnega minimal techna, toda jaz pa bi ga raje opisal kot new terrace ali po domače nova terasa.
Četudi so Gui Boratto, Alessio Natalizia & Sam Willis (Walls) in Axel Willner (The Field) pod okriljem založbe Kompakt, so njihove zgodbe tako različne in si tudi ne bi upal trditi, da uporabljajo isti, z računalniki podprt inštrumentarij kot tudi podobne notne zvezke.
Tisto, kar pri Axlu Willnerju na njegovem zadnjem fantastičnem glasbenem delu Looping State Of Mind odpira prostor navzven – naslovna Looping State Of Mind, Arpeggiated Love, Is This Power, Burned Out –, se sliši kot skrajno enostavno prepletanje novega novovalovnega shoegaze & krautrock vzdušja v prepoznavno ponavljajočo in obnavljajočo se ritmično formo, ki nikoli ne vsebuje odvečne glasbene sekvence. Tudi prejšnja dva ploščka From Here We Go Sublime in Yesterday & Today sta plenila poslušalčevo pozornost z ritmično morfologijo, pri kateri se ti zdi, da zvočne oblike z začetka skladbe rastejo v pravilnih cikličnih zaporedjih. Toda to je lucidna ukana skladatelja, ki mu uspeva tovrsten učinek doseči s skoraj tantričnimi spremembami v jakosti posameznih zvokov. Kako ob vsem tem energetskem polju, ki ga izžareva album Looping State Of Mind, ostati v ravnovesju notranjega miru? To si boste morali odgovoriti sami.

Ocena : 5