Šesti album The National ponuja neštete interpretacije in odgovore. Foto: Založba
Šesti album The National ponuja neštete interpretacije in odgovore. Foto: Založba

Na eni strani se je stopnjevalo število glasbenih definicij, po katerih so The National edini zmožni in poklicani, da prevzamejo štafeto svetovne rockovske atrakcije, ki je bila dolga leta v rokah rojakov R.E.M. Po drugi strani pa se je skupina znašla v razcepu med lagodjem nestresnega družinskega življenja in stalno navzočnostjo lastnih demonov, ki so bili vsa ta leta največji navdih za Matta Berningerja in druščino. Ta teden je izšel šesti album skupine Trouble Will Find Me, ki ponuja neštete interpretacije in odgovore.

V nasprotju z »družinsimi« The Walkmen skupina The National na novem albumu sporoča, da ji »podeželski zrak ne diši«, toda hkrati ima Matt končno tehten razlog, da si v »otroškem zavetju« zaželi čim manj koncertnih turnej, ki so mu od nekdaj sila naporne, saj enostavno ne potuje rad. Če je približek grandioznosti skupine R.E.M. pomenil kompromis pri skladanju enostavnih skladb, na robu rockovskega uporništva, družbenopolitične nekorektnosti in nalezljivih popstruktur, potem so The National tudi tokrat ostali zvesti le sebi. To se najbolje sliši v skladbi Demons, v kateri je pevčev glas osvobojen značilne nevrotičnosti iz preteklosti in ki jo rahločutno dopolnjuje melodija Sufjana Stevensa na harmoniju. Hkrati pa Matt Berninger sporoča, da se je sprijaznil in naučil živeti s svojimi demoni. Četudi je tistega najmanjšega (je strasten kadilec) že prebolel, kar je čutiti v vsej dolžini albuma Trouble Will Find Me, ki pevčevo dosedanjo nakopičeno jezo in razočaranje zelo elegantno in prefinjeno nadomešča z melanholijo ljubezenskih skladb, kot sta I Need My Girl, Fireproof, Heavenfaced. Morda bo uspešnica skladba Sea Of Love s svojim nostalgičnim kitarskim vzdušjem, ki se sklicuje na ameriška 80. leta, odigrala vlogo prepoznavnosti novega albuma skupine kot v primeru Bloodbuzz Ohio in albuma High Violet.

Toda The National se niso želeli ujeti - ali pa jim to enostavno ni uspelo - v zanko velikih in monumentalnih liričnih izpovedi in so ohranili zmožnost premisleka ob dogajanju v svoji bližini. Novi album odpira ena od takšnih – skladba I Should Live In Salt, v kateri se Matt preizprašuje o svojem odnosu do mlajšega brata Toma (avtor dokumentarca o skupini Mistaken For Strangers), ki je njegovo popolno nasprotje. The National s svojo lastno izkušnjo na albumu Trouble Will Find Me ponujajo katarzo. Iskreno, resnično, življenjsko. Vprašanje je le, koliko si kot poslušalci želimo biti resnični.

Ocena: 4; piše: Miroslav Akrapovič