Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V domovih za starejše imajo zaradi pomanjkanja kadrov ta hip vsaj 900 praznih postelj, problem sta predvsem socialna oskrba in zdravstvena nega. "A če bi šlo za uporabnike brez zdravstvenih težav, ki ne bi potrebovali osebne pomoči, in bi govorili samo o nastanitvah, bi lahko kakšen dom koga sprejel, čeprav imamo povsod kar velike kadrovske težave," pojasnjuje Valerija Lekič Poljšak iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Več možnosti domovi nudijo glede dnevne oskrbe oziroma dnevnega varstva. Nekaj prošenj so že prejeli v primerih, ko so se starejši preselili k sorodnikom. "Ti uporabniki bi želeli imeti dnevno varstvo tudi zaradi stiske, ki jo zdaj starejši preživljajo."

Kako bo urejeno financiranje nastanitev v domovih zaradi izgube prebivališča ob ujmi, še ni povsem definirano. "Menim, da smo domovi vedno tisti, ki smo starejšim pripravljeni pomagati," glede nastanitev doda Valerija Lekič Poljšak in svetuje, naj se zainteresirani obrnejo na najbližji center za socilano delo ali dom, v katerem bi želeli bivati.