Razlivanje Savinje v Celju (fotografirano 4. avgusta). Foto: MMC RTV SLO/Dejan Jenko
Razlivanje Savinje v Celju (fotografirano 4. avgusta). Foto: MMC RTV SLO/Dejan Jenko

Glavna turistična sezona v savinjsko-šaleški regiji traja od začetka junija do sredine septembra, največji obisk pa zaznavajo avgusta. "Prav zato bo izpad zelo velik," so ocenili v Razvojni agenciji savinjsko-šaleške regije. Kot so izpostavili, niso uničeni le kampi in apartmaji, temveč tudi ceste in mostovi.

Po njihovi oceni je bilo v dolini ob nedavni ujmi s poplavami od 1500 do 1800 turistov. Nekateri so jo zaradi slabega vremena zapustili že prej. "Vsi turisti, ki so želeli, so nastanitve že zapustili in so na varnem," so poudarili.

Sorodna novica Savinjska dolina: Prioriteta je vzpostavljanje cestnih povezav, pristojni opazujejo več plazov

Veliko turističnih ponudnikov je zaradi trenutnih razmer zaprlo svoja vrata, nekateri pa so zmogljivosti ponudili tistim, ki ne morejo na svoje domove in potrebujejo začasno nastanitev. Občina Solčava je zaradi varnosti izdala odredbo o zaprtju nastanitvenih objektov, ki velja do preklica. V agenciji pričakujejo, da bo podoben odlok v kratkem sprejela tudi Občina Luče. Nekateri turistični ponudniki, ki niso bili prizadeti v poplavah oziroma so utrpeli manjšo škodo, pa so še naprej odprti.

Lani je območje od Solčave do Šmartnega ob Paki naštelo skoraj 200.000 prenočitev. Letos jih je bilo od januarja do vključno junija 50.000.

Kdaj bi lahko turizem znova zaživel, je po navedbah agencije še prezgodaj napovedovati. "Sanacija škode bo dolgotrajna. Dejstvo pa je, da višje ležeča turistična infrastruktura ni poškodovana; vsaj tista, ki je ne ogrožajo zemeljski plazovi. Tam bi lahko najprej sprejeli goste," so zapisali.

Poudarili pa so, da je letošnja sezona verjetno že izgubljena. "Za prihodnje leto si želimo čim več rezervacij. To je tudi najboljši način, kako lahko ljudje pomagajo turističnim ponudnikom v dolini," so dodali.