Prizor iz Črne na Koroškem po poplavah. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prizor iz Črne na Koroškem po poplavah. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na prizadetih območjih zdaj deluje sedem takšnih ekip.

Mobilne ekipe trenutno najbolj aktivno delujejo v Črni na Koroškem, Mežici, Lučah, Ljubnem, Mozirju, Škofji Loki in okolici, Braslovčah in okolici ter Kamniku in okolici. Matej Vinko z NIJZ-ja pojasnjuje, da so koordinatorjem mobilnih ekip potrebo po psihološki pomoči do danes javljali predvsem Rdeči križ, Karitas, regijski štabi civilne zaščite in občine.

"So dnevno v stiku s prebivalci, ki so prizadeti in so sporočili te potrebe. So pa za zdaj največ aktivnosti poročali na območju Koroške, Zgornje in Spodnje Savinjske."

Neposredno iskanje pomoči posameznikov in družin je za zdaj redko. Lokalni koordinatorji so sicer dosegljivi prek telefonskih številk, ki so na voljo na spletni strani NIJZ-ja. Dežurni telefoni bodo odprti vsak dan od osme do osemnajste ure, med konci tedna pa bo na voljo dežurna številka.

Na ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da bo pomoč mobilnih ekip nujna vsaj do konca leta. Specialistka psihiatrije z ministrstva za zdravje Mojca Zvezdana Dernovšek pravi: "Stiske ljudi se bodo podaljševale. To je zatišje pred nevihto. Zdajle si ljudje še vedno urejajo osnovne pogoje bivanja in takoj, ko se bo ta bivanjska stiska omejila, bo planila na dan čustvena stiska."

V pripravi je tudi interventni zakon, ki med drugim predvideva še dodatno krepitev ekip s sodelavci iz centrov za duševno zdravje iz regij, ki niso bile prizadete, hkrati pa bo tudi podlaga za daljše delovanje timov.

Več o delovanju mobilnih ekip na terenu, odkrivanju psihičnih stisk pri ljudeh in psihosocialni podpori v prihodnosti v današnjem Studiu ob 17-ih.