Skupaj so rešili 70.736 zadev, kar je več, kot je znašal pripad. Na okrožnem sodišču so v obravnavo prejeli 13.137 zadev oziroma malenkost več kot leta 2022.

Kot je razvidno iz letnega poročila Okrožnega sodišča v Mariboru, se je v primerjavi z letom 2022 na okrožnem sodišču za četrtino povečal pripad pomembnejših pravdnih zadev, za desetino pa pripad pomembnejših gospodarskih zadev.

V drugih pomembnejših zadevah se je pripad zmanjšal, najbolj – za petino – na nepravdnem oddelku, pri čemer so leta 2022 ob svojih obravnavali še sto zadev ljubljanskega in 59 zadev celjskega sodišča, tako da je bil dejanski padec pripada nižji. Na kazenskem oddelku je bil pripad lani nižji za slabih sedem odstotkov, za nekaj manj kot tri odstotke pa je upadlo število novih pomembnejših insolvenčnih zadev.

Konec leta so tako na mariborskih sodiščih skupaj imeli 9426 vseh nerešenih zadev, kar je malenkost manj kot leto pred tem. Samo na okrožnem sodišču so konec leta našteli 2937 nerešenih zadev, kar je za dober odstotek manj kot v istem obdobju leto prej. V vseh pomembnejših zadevah je sodišče le za malenkost zmanjšalo število nerešenih zadev, in sicer z 2663 na 2656. Med temi so obvladovali pripad v nepravdnih, insolvenčnih in gospodarskih zadevah, ne pa tudi v pravdnih in kazenskih zadevah.

Na pravdnem področju se je pripad povečal zlasti pri potrošniških sporih, potem ko je na podlagi odločitve Sodišča EU-ja, ki je spremenilo odločitve sodišč v korist tožnikov, ki so najemali posojila v švicarskih frankih, naraslo število tovrstnih sporov.

Na reševanje pravdnih zadev je vplivalo tudi pomanjkanje sodnega osebja, zaradi česar so leta 2022 na pravdni oddelek sicer razporedili štiri strokovne sodelavke in eno svetovalko v pravosodju, a so lani iz različnih razlogov delo na oddelku opravljale zgolj tri strokovne sodelavke.

Kadrovske težave so morali reševati tudi med sodniki, tako da sta aprila sodniško funkcijo na okrožnem sodišču nastopila dva dodatna sodnika, oba na oddelku za kazensko in mladoletniško sodstvo, junija pa so na višje sodišče premestili eno okrožno sodnico oddelka za kazensko in mladoletniško sodstvo. Zaradi upokojitve so septembra na istem oddelku ostali brez dveh sodnikov.

Kot so še pojasnili na mariborskem sodišču, so trenutno v teku razpisni postopki za zasedbo treh sodniških mest na okrožnem in enega na okrajnem sodišču.