Protest proti azilnemu domu, 13. 3. 2024. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Protest proti azilnemu domu, 13. 3. 2024. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

V kulturnem domu v Središču ob Dravi je bila skupna seja svetov občin Sveti Tomaž, Ormož in Središče ob Dravi. Razlog za sestanek je sklep vlade, da v Središču postavi azilni dom, temu pa domačini, ki so se znova zbrali, ostro nasprotujejo.

Sorodna novica V občinah Brežice in Središče ob Dravi presenečeni nad odločitvijo o izpostavah azilnega doma

Prebivalcem je kratko malo prekipelo, je poročal novinar Boštjan Rous. To so želeli poudariti tudi svetniki vseh treh sosednjih občin, ki bodo skupaj nosile breme azilnega doma, če bo tam postavljen. Občani skupaj s somišljeniki iz drugih občin in sosednje Hrvaške, ki jih je bilo okoli 300, so sejo spremljali prek videoprojekcije na zunanjosti kulturnega doma, kjer je seja potekala. Jezni so, ker se ne strinjajo s tem, da bi tukaj postavili azilni dom; jezni so, ker jih nihče nič ni vprašal ali se z njimi pogovoril. Jezni so, ker o tem ni bil obveščen niti tukajšnji župan; predvsem pa zato, ker niso slišani, čeprav vpijejo vse od takrat, ko so izvedeli za to, da vlada namerava pri njih postaviti azilni dom, je poročal Rous.

"Naj jih imajo Fajonova in Golob v Ljubljani. Zakaj tukaj na mejo," je sporočil občan.

"Prišli smo iz sosednjih vasi Trnovec in Macinec, da vas podpremo in poskusimo to prepovedati, ker je katastrofa. To, kar se dogaja pred našim pragom, ni dobro, tega ne moremo dovoliti in pika," je izjavil protestnik iz sosednje Hrvaške.

"Ne, ne želimo si tega. Niti pod razno," pa je poudarila občanka.

"Pri tem vztrajamo in pri tem bomo vztrajali, da ne bomo dopustili, da se azilni dom v Središču ob Dravi zgradi. Temu se bomo zoperstavili," je povedal župan občine Središče ob Dravi Toni Jelovica.

Na seji je bila prisotna tudi direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Po njenih besedah je prostor dovolj oddaljen od naselij in tako primeren za namestitev, a je ob tem poudarila, da gre za rezervno lokacijo, ki jo bo država uporabila šele, ko bo migrantov več, kot jih lahko sprejmejo dosedanji azilni centri – in to le začasno.

Občinski svetniki vseh treh občin so na koncu seje vlado pozvali, naj razveljavi sklep, trdno odločeni, da azilnega doma v Središču ob Dravi ne bo.

Katarina Štrukelj: Odločitev bo vlada izvedla

Katarina Štrukelj. Foto: BoBo
Katarina Štrukelj. Foto: BoBo

Direktorica urada za oskrbo je nekaj pojasnil podala že v torek, ko je po poročanju Slovenske tiskovne agencije poudarila, "da je vlada sprejela odločitev zato, da jo bo tudi izvedla". Na uradu že izvajajo aktivnosti za povečanje kapacitet za tujce tako v Središču ob Dravi kot na Obrežju.

Pri odločitvi za povečanje kapacitet za tujce, ki pri nas iščejo mednarodno pomoč, so po besedah Štrukljeve izhajali iz lanskih izkušenj, ki so pokazale, da se je število prosilcev za mednarodno zaščito povečalo predvsem v poletnih mesecih, v juliju, avgustu in septembru.

"V določenih trenutkih" je bilo v azilnem domu na Viču nastanjenih več kot tisoč ljudi, prav tako je bil urad pod monitoringom varuha človekovih pravic, nevladnih organizacij in odbora za mučenje, ki deluje pri Organizaciji združenih narodov. Ta je izdal zelo jasna priporočila, da je "treba to področje urediti in da mora vlada poskrbeti za nove kapacitete", je poudarila Štrukljeva.

Statistika policije kaže, da je od 1. januarja do 10. marca letos slovenska policija zaznala 7254 nedovoljenih prestopov na slovensko-hrvaški meji. To je 28,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Občani proti azilnemu domu v Središču ob Savi