SI-CERT vsako leto obravnava približno 50 takšnih primerov. Povprečna finančna škoda pri tem je ogromna – 31.000 evrov v letu 2022, najvišje zabeleženo oškodovanje je doseglo kar 110.000 evrov.

Družinski člani žrtev, predvsem otroci, se v obupu obrnejo na pomoč, ko je škoda že povzročena. Iščejo neodvisno strokovno pomoč in sogovornika, ki bo njihovega družinskega člana prepričal o resnični naravi dopisovanja. Vendar je končna odločitev vedno na žrtvi, da sprejme dejstvo in se obrne na policijo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kako prepoznati lažno sporočilo?

  • Začetek komunikacije: Tujec s privlačnimi fotografijami nenadoma pošlje prošnjo za prijateljstvo na družbenem omrežju.
  • Dramatična življenjska zgodba: Pogosto se izdajajo za vojake, marince, zdravnike ali vdovce z otrokom, ki delijo svojo tragično zgodbo.
  • Izogibanje videoklicem: Pogovor vedno poteka samo prek klepeta. Izogibajo se videoklicem z različnimi izgovori.
  • Dokumentacija: Da bi podkrepili svojo zgodbo, pošljejo fotografije in celo kopije osebnih dokumentov – ki so pogosto ponarejeni ali pridobljeni v prevari.
  • Prošnje za denar: Po nekaj mesecih dopisovanja in vzpostavljenem zaupanju žrtve prosijo za denar za različne izmišljene razloge.
  • Taktika izsiljevanja: Ko prejmejo osebne fotografije ali videoposnetke žrtve, lahko začnejo izsiljevati in groziti z javno objavo.
Varni na spletu

Na MMC-ju objavljamo serijo prispevkov, ki opozarjajo na pasti spletnih prevar in nasvete, kako se jim izogniti. Nastali so v sodelovanju s portalom Varni na internetu. Phising: Kako goljufi izpraznijo vaš račun z enostavnim e-sporočilom?

Smishing: Novodobna goljufija prek SMS, ki prazni račune

Goljufije v digitalni dobi: Ko vas po e-pošti "aretira" slovenska policija

Zanimivo je, da ljubezenske prevare ne prizadenejo samo žensk. Moški so prav tako tarča, s tem da goljufi uporabljajo lažne profile mladih, zapeljivih deklet. Po vzpostavitvi zaupanja, mnogi moški postanejo tarča izsiljevanja.