Marjan Šarec Britancem svetuje ponoven premislek. Foto: BoBo
Marjan Šarec Britancem svetuje ponoven premislek. Foto: BoBo

Slovenija obžaluje, da britanski parlament v torek ni potrdil dogovora o brexitu, so v odzivu na dogajanje v Londonu sporočili iz kabineta premierja Marjana Šarca. Ločitveni dogovor so označili za pošten kompromis in uravnotežen akt, ki omogoča urejen ter nadzorovan izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, spoštuje pravo EU-ja in varuje pravice njenih držav članic.

Obžalovanje zaradi britanske odločitve je izrazil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar.

Sorodna novica Glavni pogajalec EU-ja: Tveganje brexita brez dogovora se še nikoli ni zdelo večje

Kljub zavrnitvi ločitvenega sporazuma Slovenija skupaj s preostalimi članicami sedemindvajseterice ostaja enotna in odgovorna, kot je bila v celotnem pogajalskem procesu. Še naprej podpira nadaljevanje procesa potrditve sporazuma o izstopu na strani EU-ja, ki je tudi v prihodnosti najboljša rešitev, in je nujna podlaga za oblikovanje prihodnjih odnosov po letu 2021.

Dodali so, da podobno kot celoten EU v tem trenutku pričakujejo, da bo britanska vlada čim prej pojasnila namere glede naslednjih korakov. Izrazili so še upanje, "da bo v prihodnjih dneh in tednih mogoče najti zadostno mero politične preudarnosti in se izogniti najslabšemu izidu".

Slovenija obžaluje, da britanski parlament v torek ni potrdil dogovora o brexitu. Foto: BoBo
Slovenija obžaluje, da britanski parlament v torek ni potrdil dogovora o brexitu. Foto: BoBo

Priprava zakonodaje za primer nenadzorovanega izstopa

Sorodna novica Glasovanje o brexitu finančne trge pustilo precej hladne

Slovenija medtem v evropskih institucijah konstruktivno sodeluje pri sprejemanju nujne zakonodaje za primer nenadzorovanega izstopa, doma pa preučuje potrebne prilagoditve v primeru, da ukrepi na ravni Unije ne bi bili zadostni. Glavni cilj teh dejavnosti je zmanjšati negativne učinke izstopa, so poudarili v premierjevem kabinetu.

"Končna želja je, da se z Združenim kraljestvom ohrani tvorno in vseobsegajoče sodelovanje tudi po njegovem izstopu. Izstop namreč na nobeni strani ne sme poseči v pridobljene pravice državljanov Slovenije oziroma EU, ki živijo v Združenem kraljestvu, na drugi strani pa bo tudi Slovenija zagotovila primerno raven pravic britanskih državljanov, ki že prebivajo v Sloveniji," še piše v odzivu.