Foto: Miro Štebe
Foto: Miro Štebe

"Katastrofa! Spet smo na začetku, brez vsega!" pravi predsednik GRS-ja Kamnik Jernej Lanišek. Podivjana Kamniška Bistrica jim je uničila tudi vse tri reševalne avtomobile in dobršen del zelo drage opreme.

Prostore so si uredili v enem od opuščenih objektov nekdanje Kemijske industrije Kamnik ali Smodnišnice, kot so ji Kamničani radi rekli. Med petkovim neurjem je podivjana Kamniška bistrica nekaj deset metrov od prostorov GRS-ja Kamnik izdolbla novo vzporedno strugo in z vso silo načela oporni zid pred prostori reševalcev. Tam je nagrmadila tudi ogromno količino podrtega drevja, poplavni val pa je zalil prostore reševalne postaje, vanje potisnil gramoz in blato in uničil velik del reševalne opreme, računalnike, naprave za sporazumevanje in drugo. Nekaj opreme je reševalcem sicer uspelo rešiti, za večino tistega, kar je ostalo, pa ne vedo, koliko bo še uporabnega. Na mestu, kjer so si reševalci uredili prostor za pristajanje helikopterjev, je zdaj nov okljuk Kamniške bistrice, popolnoma razdejani pa so tudi parkirni prostori.

Reševalci kljub temu še vedno ves čas po svojih močeh pomagajo tistim, ki pomoč potrebujejo – teh pa je na Kamniškem zdaj veliko. Začasno so si prostore uredili v prostorih kamniške gasilske zveze, kjer je tudi štab kamniške civilne zaščite.

Sprožili pa so že tudi akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov za obnovo njihove postaje. Vsi, ki bi želeli pomagati, lahko denar nakažete na:
TRR/IBAN: SI56 0231 1026 1122 215, NLB, d. d. (račun za zbiranje donacij za reševanje prostorske stiske društva).