Brežina reke Meže. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Brežina reke Meže. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je pojasnil, da je bilo v julijskih neurjih s točo in avgustovskih poplavah prizadetih skorajda 200 različnih občin. Vlada pa je po njegovih besedah prvič v zgodovini namenila tako velika sredstva v obsegu več kot 120 milijonov evrov za povrnitev intervencijskih stroškov občin in enot zaščite in reševanja.

Za avgustovske poplave je država, kot je pojasnil, odobrila povračilo sredstev 138 občinam, ki so bile močneje prizadete, v znesku 95 milijonov evrov.

"Tukaj gre za upravičene stroške prizadetih občin, ki so nastali pri sami dobavi in nabavi goriv, popravilu opreme in nadomestne uničene opreme, stroški začasnih nastanitev, ki so jih imele zaradi evakuacije stalno prijavljenih, začasno prijavljenih ali pa nahajajočih se oseb na območju posameznih občin, stroški ureditev prizadetih območij za zagotovitev osnovnih življenjskih pogojev, kot so intervencije na cestah, na vodovodih, na kanalizacijskih omrežjih in drugi komunalni infrastrukturi," je med drugim naštel Behin, ki je pojasnil, da so ta sredstva pred 14 dnevi dobili na svoj račun.

Občine so imele rok do 6. oktobra, da podajo svoje zahtevke z dokazili o uporabi intervencijskih sredstev in do roka jih je podalo 132 občin, kasneje pa še tri, tako da le tri od 138 občin niso podale zahtevka. Skupen znesek 135 zahtevkov pa je precej nižji od napovedanega, saj znaša 73 milijonov evrov.

Sorodna novica Prevalje prve prejele povrnjene poplavne intervencijske stroške

"Pričakujemo, da se bo ta znesek nekoliko povišal, glede na to, da smo v stalnem stiku z občinami in da lahko podajo večje število zahtevkov, vendar praktično 20 odstotkov sredstev ni evidentiranih oziroma argumentiranih s finančnimi dokazili lokalnih skupnosti," je dejal.

"Prva vloga, ki smo jo obdelali in je bila tudi ena prvih prejetih, je bila vloga občine Prevalje, ki smo jo prejeli 4. oktobra, podpisano od župana. Po pregledu so stekli vsi postopki za plačilo teh sredstev in plačilo je bilo izvedeno v višini 5,5 milijona evrov. V četrtek se pričakuje še plačilo približno pet milijonov evrov občini Črna na Koroškem, do konca tedna tudi še občinama Podvelka in Ribnica, tako da bo skupaj izplačil že v tem tednu, praktično v prvih osmih dneh po prejetju teh zahtevkov, več kot deset milijonov," je še pojasnil Behin.

V torek in sredo so potrdili tudi več kot 60 zahtevkov lokalnih skupnosti, ki bodo v naslednjem tednu dobile izplačanih 40 milijonov evrov, kar "predstavlja polovico skorajda celotnega zneska oziroma več kot polovico vseh zahtevkov, ki so jih podale občine". Do konca tedna pa želijo obdelati vse prejete zahtevke.

Direktor uprave za zaščito in reševanje je tudi povedal, da je država po avgustovskih poplavah namenila več kot 11 milijonov evrov za posamezne enote, ki so imele največje stroške in tako so že pripravili pogodbe z Gasilsko zvezo Slovenije, združenjem poklicnih slovenskih gasilcev, Gasilsko brigado Ljubljana, Rdečim križem, Gorsko reševalno službo, Jamarsko reševalno službo, Podvodno reševalno službo ter zvezo tabornikov oz. zvezo katoliških skavtov in skavtinj.

V Kopru najmanj 1,7 milijona evrov škode

Koprska občinska komisija je ocenila, da so neurja med 28. in 31. avgustom povzročila za najmanj 1,7 milijona evrov škode.

V avgustovskem neurju so škodo zaznali na 47 infrastrukturnih objektih, skupna ocenjena škoda na infrastrukturi pa je znašala 1,2 milijona evrov. Škoda na preostalih objektih, prizadetih jih je bilo 119, je ocenjena na več kot 400.000 evrov, skupna ocenjena škoda na 56 kmetijskih zemljiščih pa znaša skoraj 60.000 evrov. Ob tem so opozorili, da dejanska škoda, upoštevajoč škodo na vodotokih in v gozdovih, krepko presega dva milijona evrov.

Škodo so namreč ocenjevale tudi druge organizacije, kot so Zavod za gozdove Slovenije, direkcija za vode, Zavod za varstvo kulturne dediščine, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter direkcija za infrastrukturo. Na občini so pojasnili še, da so bili vsi podatki vneseni v aplikacijo Ajda, posamezne vloge pa so trenutno na regijskih komisijah za ocenjevanje škode pri upravi za zaščito in reševanje.

Glede na ocenjeno škodo za navedeno neurje na ravni celotne države se bodo predvidoma lahko uporabila sredstva za odpravo posledic naravne nesreče po odločitvi vlade. V tem primeru je pogoj, da je ocena neposredne škode na stvareh večja od 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna.

Furs izplačal prvi del pomoči prizadetim v poplavah

Finančna uprava (Furs) je izplačala prvi del pomoči samozaposlenim po avgustovskih poplavah in plazovih. Za mesec avgust je pomoč prejelo 331 upravičencev v skupni vrednosti 380.000 evrov. Upravičenci lahko sicer za pomoč za mesece od avgusta do vključno decembra zaprosijo najpozneje do 31. januarja 2024, so sporočili s Fursa.

Finančna uprava je prva izplačila na podlagi prejetih izjav v septembru upravičencem, ki so izpolnjevali zahtevane pogoje, nakazala v torek, so sporočili.

Obrazec oz. izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi avgustovskih ujm je na voljo na spletnem portalu in v mobilni aplikaciji eDavki. Izjavo je treba prek eDavkov vložiti najpozneje do 31. januarja 2024 in za vsak mesec posebej.

Znesek pomoči znaša 1200 evrov na mesec za samozaposlene, 760 evrov na mesec za samozaposlene v kulturi, ki so registrirani v razvidu samozaposlenih v kulturi in imajo pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz državnega proračuna, in 1020 evrov na mesec za kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

To omogoča zakon o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je začel veljati 11. avgusta. Upravičenec do te pomoči je samozaposleni, družbenik ali kmet, ki je opravljal dejavnost najmanj od 1. julija do uveljavitve tega zakona in mu bodo prihodki iz dejavnosti zaradi posledic avgustovskih poplav in plazov letos v primerjavi z lani upadli za najmanj 25 odstotkov.

Kot pogoj za izplačilo velja, da ta oseba na dan oddaje izjave nima neporavnanih zapadlih obveznosti iz naslova obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v znesku 50 evrov ali več. Imeti mora tudi predložene vse obračune davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih pet let do dne oddaje vloge.

Izplačilo intervencijskih stroškov