"V soboto rušitve ne bo, ker je treba pogledati tudi vse preostalo, kar inšpekcija obravnava," glede črnogradnje Vitoslava Türka pojasnjuje glavna inšpektorica. Foto: MMC RTV SLO

30. november - za Türkove skrajni rok, zapisan v sklepu o dovolitvi izvršbe. Jasno je, da sami nezakonitih gradenj v Parecagu ne bodo porušili. A tega ne bo storila niti inšpekcija, je jasna glavna inšpektorica Sandra Petan Mikolavčič. "V soboto rušitve ne bo, ker je treba pogledati tudi vse drugo, kar inšpekcija obravnava," je pojasnila.

Inšpektorat bi lahko danes naročil 1450 rušenj, a loteva se jih glede na prioritete - kdo je na vrhu seznama, ne vedo niti inšpektorji sami. "To pa ravno zaradi tega, ker ne želimo, da pridejo stvari prehitro na dan, ker vemo, da sam postopek izvršbe ni preprost niti za inšpektorja. Ta spisek pa vidijo tisti, ki izvajajo nadzor nad našim delom," dodaja Petan Mikolavčičeva.
Bagri bi morali zabrneti tudi pri odmevnih primerih, ne le pri malem človeku, meni Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora: "Vsekakor pa bi bilo za sporočilo javnosti zelo pomembno, da bi katerega od izpostavljenih primerov kdaj porušili. S tem bi bilo verjetno vzpostavljeno zaupanje v to, da je pravna država dejansko enaka za vse."

Tudi pri razvpiti kmetiji Bužekijan inšpektorji še niso rekli zadnje: "Pridobljeno gradbeno dovoljenje bo pregledano na terenu in ugotovljeno bo, kaj je z njim usklajeno. Pri tistem, kar ni, bodo postopki tekli naprej," zagotavlja glavna inšpektorica.

Na Obali so inšpektorji letos sicer porušili eno večjih črnih gradenj v Sloveniji - štirietažno stavbo s 14 stanovanji med Markovcem. Izolska bolnišnico je bila zgrajena brez enega samega dovoljenja. Postopek so inšpektorji začeli novembra 2009 in ga končali maja letos.