Stalni predstavnik Slovenije pri EU-ju Iztok Jarc je prejel opravičilo vodje kabineta predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsole, so sporočili s stalnega predstavništva.

Na enem od letakov, ki so bili 22. februarja ob predstavitvi dejavnosti za junijske evropske volitve na voljo bruseljskim dopisnikom, je bila namreč Slovenija označena z enako barvo kot nečlanice EU-ja.

Sorodna novica V Evropskem parlamentu na letaku Slovenijo označili kot nečlanico Evropske unije

Jarc je ob tem izrazil razočaranje in vodjo kabineta predsednice Evropskega parlamenta prosil, naj se napaka popravi, gradivo pa takoj umakne, ter predlagal javno opravičilo. Odzvali so se tudi nekateri evropski poslanci iz Slovenije.

Tudi predsednica države Nataša Pirc Musar je dan pozneje, v nagovoru ob razpisu volitev v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji potekale 9. junija, med drugim dejala, da Slovenija upravičeno pričakuje opravičilo za napako v predvolilnem letaku.

V Evropskem parlamentu so sicer pojasnili, da je šlo za tiskarsko napako in da so letak popravili.

Na ozadju letaka je bil natisnjen zemljevid Evrope, na katerem so bile članice Unije označene s svetlejšo barvo, podlaga in nečlanice pa v temnejšem odtenku. Tako je bila obarvana tudi Slovenija, ki bo 1. maja letos praznovala 20 let članstva v EU-ju.

Sporni letak, na katerem je Slovenija označena s temnomodro barvo, enako kot nečlanice EU-ja. Foto: Mojca Širok
Sporni letak, na katerem je Slovenija označena s temnomodro barvo, enako kot nečlanice EU-ja. Foto: Mojca Širok