Zunanja ministrica Tanja Fajon in izraelski zunanji minister Izrael Kac. Foto: Zunanje ministrstvo Slovenije
Zunanja ministrica Tanja Fajon in izraelski zunanji minister Izrael Kac. Foto: Zunanje ministrstvo Slovenije

Ministrica se je sestala z izraelskim zunanjim ministrom Izraelom Kacem, ki ga je pozvala, naj Izrael opusti načrtovan napad na Rafo. Pozvala je tudi k nujnemu napredku v pogajanjih v Kairu za premirje v Gazi in izpustitev talcev, je zunanje ministrstvo zapisalo na omrežju X.

Za Televizijo Slovenija je Fajon povedala, da je Slovenija v regiji v ključnem trenutku. "Vsi pričakujemo, ali bo sprejet dogovor za izpustitev talcev in za premirje. Kot razumemo, gre za vprašanje trajanja premirja. Z ene in druge strani prihajajo različne informacije. Je pa to ključen trenutek, ki ga je treba zagrabiti."

Ena od tem pogovorov je bilo tudi vprašanje priznanja Palestine, pri čemer je Fajon priznala, da imata Ljubljana in Tel Aviv tukaj različne poglede. Izrael namreč vzpostavitvi palestinske države na ozemlju pod njegovo vojaško okupacijo nasprotuje in vztraja, da bi priznanje Palestine okrepilo Hamas.

Ministrica Fajon med srečanjem s palestinskim kolegom Mustafo. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Ministrica Fajon med srečanjem s palestinskim kolegom Mustafo. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Priznanje Palestine, če ne bo premirja?

Izrael je Slovenijo zato pozval k ponovnemu razmisleku, je povedala ministrica, ki je ob tem opozorila, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje. "Če premirja ne bo, kot tudi ne resnih prizadevanj za trajni mir, se čas priznanja Palestine bliskovito bliža," je med drugim dejala.

Fajon je izrazila tudi zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja izraelskih naseljencev na zasedenem Zahodnem bregu in napovedi Izraela o financiranju gradnje novih nezakonitih naselbin.

Kot poroča Televizija Slovenija, je srečanje Tanje Fajon z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom odpadlo, domnevno zaradi zapletov pri uskladitvi urnikov, sta se pa pogovarjala po telefonu.

Fajon: Nikoli več

Pred tem je zunanja ministrica obiskala muzej holokavsta Jad Vašem, kjer je položila venec in se poklonila spominu žrtvam holokavsta. V knjigo gostov je zapisala: "Nikoli več. Še naprej se bomo borili proti antisemitizmu, ker se zgodovina ne sme ponoviti. Zavračamo sovraštvo in smo za mir."

Srečanje s palestinskim ministrom in predsednikom

V nadaljevanju obiska se je slovenska zunanja ministrica na Zahodnem bregu srečala tudi s palestinskim predsednikom vlade in zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo.

Fajon se je sestala tudi s palestinskim predsednikom Abasom. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Fajon se je sestala tudi s palestinskim predsednikom Abasom. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Kot so sporočili z MZEZ-ja, sta se "strinjala o potrebi po premirju in sklicu mirovne konference, ki bi zagotovila varnost Palestincem in Izraelcem". V zapisu na omrežju X so dodali, da bi "priznanje Palestine koristilo obema stranema in pripeljalo do rešitve dveh držav".

Ministrica se je sestala tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Z MZEZ-ja so ob tem sporočili, da je Fajon po pogovoru dejala: "Če premirja ne bo, in tudi ne resnega dogovora o trajnem miru, bo priznanje Palestine, vsaj simbolično, upanje ljudem. Nadaljevati pa moramo tudi napore za reformo in opolnomočenje palestinskih oblasti, da bodo te lahko prevzele nadzor nad Gazo."

"Slovenija si res prizadeva za mir. Imamo zelo jasna stališča, želimo si trajnega premirja, rešitve dveh držav, večje humanitarne pomoči civilistom," je v Ramali dejala Fajon. Vzdušje je bilo "prijateljsko", je dejala in dodala: "Strinjali smo se, da je ključno, da dialog zamenja orožje in da se nadaljujejo prizadevanja za mir".

Fajon je že januarja na zasedanju zunanjih ministrov članic EU-ja poudarila, da je palestinska država edino jamstvo za varnost Izraelcev. Na začetku marca se je s Kacem pogovarjala po telefonu in mu sporočila, da Slovenija pričakuje takojšnje premirje v Gazi, sklenitev dogovora o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev civilistom v Gazi.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so medtem ob robu marčevskega vrha EU-ja sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Slovenija je zatem v Varnostnem svetu ZN-a glasovala za polnopravno članstvo Palestine v ZN-u, ki pa so ga ZDA ustavile z vetom. Zaradi glasovanja je izraelsko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez.

To bo že drugi obisk ministrice Fajon v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi. Tam je bila namreč že novembra, ko je poudarila, da je edino zagotovilo za varnost Izraela mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države.

Ministrica Fajon obiskala Izrael in Zahodni breg