Slavnostna povorka v Žalcu. Foto: STA/Daniel Novakovič
Slavnostna povorka v Žalcu. Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič

Slovenski gasilci so v petek in soboto imeli 18. volilni kongres, je poročal Radio Slovenija. Predsednik Gasilske zveze Slovenije ostaja Janko Cerkvenik, ki je bil tudi edini kandidat na volitvah. Med njegovimi prednostnimi nalogami bodo medgeneracijski dialog in posodobitev opreme z novimi tehnologijami, kar naj bi v gasilske vrste pritegnilo še več mladih, je poudaril.

"Nekoliko bolj me seveda skrbijo klimatske razmere. Gasilci smo vpeti v vse mogoče intervencije. Poleg intervencij, ki jih imamo – več kot 20.000 vsako leto – so še te velike nesreče. Upam, da bo država znala prisluhniti in to našo obremenitev malo porazdeliti, tudi med druge službe v sistemu zaščite in reševanja," je povedal Cerkvenik.

Janko Cerkvenik. Foto: BoBo
Janko Cerkvenik. Foto: BoBo

Za novega poveljnika Gasilske zveze Slovenije so delegati izvolili Zvonka Glažarja, ki je na tem mestu nadomestil Francija Petka. Glažar je poudaril pomen ohranitve enega najpomembnejših kapitalov slovenske družbe, to so prostovoljni gasilci. "Ne samo, da smo gasilci tisti prostovoljci, ki vedno pomagamo, ob vsaki nesreči. Smo tudi tisti – in to moramo na glas povedati – ki spoštujemo slovensko besedo, slovensko pesem, slovensko zastavo, slovensko himno," je izjavil Glažar.

Gasilci so s tem tudi braniki slovenskega domoljubja, je še poudaril novi poveljnik Glažar.

V središču Žalca je potekala tudi slavnostna povorka več kot pet tisoč slovenskih gasilcev in drugih struktur civilne zaščite, je poročal Radio Slovenija.

Govor predsednice republike

Zbrane bi morala nagovoriti predsednica republike, a je letalo več ur zamujalo, zato je namesto nje govorila Nataša Dolenc (na fotografiji). Foto: STA/Daniel Novakovič
Zbrane bi morala nagovoriti predsednica republike, a je letalo več ur zamujalo, zato je namesto nje govorila Nataša Dolenc (na fotografiji). Foto: STA/Daniel Novakovič

V imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar je zbrane nagovorila njena svetovalka za nacionalno varnost Nataša Dolenc. Kot je dejala, ima 154 let organiziranega gasilstva ter več kot 170.000 članic in članov v prostovoljnih gasilskih društvih neprecenljiv družbeni pomen, saj je osnovno poslanstvo gasilstva - reševanje življenj in premoženja - plemenito in nesebično, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

"Vsak narod rabi vezivo, običajno so to kultura, jezik, umetnost in pomembni posamezniki ter zgodovinski dogodki. Vendar pa imamo poleg tega še nekaj posebnega, navdihujočega. Imamo gasilstvo, ki mu je uspelo povezati posameznike, starejše in mlade, aktivnosti različnih lokalnih okolij ter udejanjati vrednote, kot so socialni čut, humanitarnost, nesebična pomoč, solidarnost in požrtvovalnost," je poudarila in dodala, da smo zato lahko na tradicijo gasilstva zelo ponosni.

Na kongresu pa so podelili tudi najvišja priznanja Gasilske zveze Slovenije.

Nov poveljnik Gasilske zveze Slovenije