Predsednik SDS-a Janez Janša je ocenil, da je tožba zoper Evropsko komisijo zaradi netransparentnosti edina možnost, na podlagi katere se pričakuje, da bo Evropska komisija ali pa članica Evropske komisije, zadolžena za preglednost delovanja, po pozitivni sodbi evropskega sodišča končno ravnala transparentno. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik SDS-a Janez Janša je ocenil, da je tožba zoper Evropsko komisijo zaradi netransparentnosti edina možnost, na podlagi katere se pričakuje, da bo Evropska komisija ali pa članica Evropske komisije, zadolžena za preglednost delovanja, po pozitivni sodbi evropskega sodišča končno ravnala transparentno. Foto: BoBo/Borut Živulović

Evropski poslanec Milan Zver (SDS/ELS) je vložil tožbo proti Evropski komisiji zaradi nerazkritja internih dokumentov Evropske komisije o misiji podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji in "njenega nedopustnega vmešavanja v notranje zadeve Slovenije." V SDS-u namreč problematizirajo srečanje Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom med njenim obiskom v Sloveniji marca lani. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, si v SDS-u njen obisk razlagajo kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče. Problematično se jim zdi tudi, da je del dokumentacije o obisku, ki ga je po dolgotrajnih prizadevanjih uspelo pridobiti Zveru, počrnjen.

Sorodna novica SDS: Komisarka Jourova vplivala na odločitev ustavnega sodišča. Ustavno sodišče: To ne drži.

Predsednik SDS-a Janez Janša je v uvodu novinarske konference, na kateri je bila predstavljena vložena tožba, opozoril, da je pridobivanje dokumentacije Evropske komisije trajalo dolgo. Dejal je, da se dokumentacija še vedno skriva, tisto, kar je bilo posredovano, pa po njegovih besedah "praktično stoodstotno dokazuje kršitev evropskega prava". Janša je dejal, da EU temelji na vladavini prava, kar pomeni, "da so pristojnosti institucij natančno določene in da je oblasti oziroma institucijam dovoljeno tisto, kar je izrecno predpisano ali pa kar je z zakonodajo izrecno predvideno".

Po Janševih besedah že napoved obiska kaže na kršitev delitve oblasti oz. pristojnosti. "Kajti Evropska komisija nima nikakršnih pristojnosti zahtevati kar koli od katerega koli ustavnega sodišča katere koli države članice Evropske unije; to zelo jasno izhaja iz evropskega prava," je dejal. Janša je spomnil, da je Jourova slovensko ustavno sodišče obiskala v času, ko je to presojalo ustavnost zakona o RTV-ju, in presodil, da je bil obisk "seveda namerno umeščen v čas tega presojanja". Podpredsednica Evropske komisije, komisarka Vera Jourova, je namreč, kot je dejal, že pred obiskom javno podprla zakon o RTV-ju, zato v SDS-u trdijo, da je njen obisk vplival na odločanje ustavnih sodnikov.

Pri vložitvi tožbe je pisarni evropskega poslanca Milana Zvera pomagal pravnik Miha Pogačnik. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pri vložitvi tožbe je pisarni evropskega poslanca Milana Zvera pomagal pravnik Miha Pogačnik. Foto: BoBo/Borut Živulović

Zver: S tožbo želimo preprečiti, da bi takšne intervencije postale stalna praksa

Evropski poslanec Zver je poudaril, da je zaupanje v integriteto evropskih institucij ključnega pomena za obstoj EU-ja. "Tisti hip, ko neka institucija izgubi zaupanje, pade v krizo in lahko tudi razpade, zato se mi zdi pomembno, da razkrivamo take stranpoti, take napake, kot se je zgodila pri intervenciji Vere Jourove v slovenski politični in pravni prostor," je dejal.

Ob tem je izrazil upanje, da bo evropsko sodišče o primeru odločilo čim prej. "Zato ker je to precedenčni primer. V njem nočemo samo dokazati neke krivde ali kršitve splošnih načel iz upravnega postopka ali kršitev materialnih pravil prava Evropske unije, ampak tudi zlorabo pooblastil, ki se je v tem primeru zgodila, in pa nedopustno intervencijo enega od visokih uradnikov evropske izvršne oblasti v državi članici, in to na polju, na katerem je država članica popolnoma suverena," je pojasnil.

Dodal je, da v tožbi zahtevajo tudi to, da komisija predloži vso dokumentacijo o obisku, vključno z elektronsko komunikacijo med Evropsko komisijo in slovensko vlado ter drugimi akterji. Po njegovih besedah je že na podlagi pridobljene dokumentacije jasno, da so se zgodile kršitve, namen tožbe pa je tudi z razsodbo zagotoviti, da takšni primeri ne bi postali stalna praksa v EU-ju.

Strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik, ki je pomagal pri vlaganju tožbe, je presodil, da je to zelo pomemben primer, ki se bo "valil kot snežna kepa". Tudi on je prepričan, da je na podlagi neodzivnosti pri zahtevi za pridobitev dokumentacije že "praktično dokazano", da je komisija kršila procesna pravila. Postopkovne kršitve je po njegovih besedah potrdila tudi evropska varuhinja človekovih pravic, ki je Zvera tudi napotila na sodno pot.

Pogačnik ob tem meni, da bi se lahko na podlagi sodnega procesa zgodili "tektonski premiki", kar zadeva razumevanje odnosa med pooblastili Evropske unije in suverenostjo držav članic.

Novinarska konferenca stranke SDS o tožbi proti Evropski komisiji

Ustavno sodišče očitke SDS-a zavrača

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je bila lani na začetku marca na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji. Poleg srečanja s predsednikom ustavnega sodišča se je sešla tudi s predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič, predsednico republike Natašo Pirc Musar, ministrico za kulturo Asto Vrečko in poslanci. Med temami pogovorov so bile vladavina prava, stanje v medijih in problematika dezinformacij.

Ustavno sodišče je navedbe SDS-a o tem, da je Jourova s svojim obiskom vplivala na odločanje ustavnih sodnikov glede zakona o RTV-ju, zavrnilo že na začetku aprila. "Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto in evropska komisarka Vera Jourova se nista pogovarjala o zadevi RTV, kakor tudi ne o kateri koli drugi zadevi, ki je še odprta pred sodiščem. Zadeva RTV je bila omenjena zgolj in samo v tem kontekstu, torej da se o njej ne bosta pogovarjala," so sporočili z ustavnega sodišča.