Slovenija, Irska, Malta in Španija naj bi Palestino priznale 21. maja. Foto: EPA
Slovenija, Irska, Malta in Španija naj bi Palestino priznale 21. maja. Foto: EPA

Portal N1 poroča, da so se po neuradnih informacijah zaradi vladne napovedi o začetku postopkov za priznanje Palestine pojavila nesoglasja med zunanjim ministrstvom in kabinetom predsednika vlade.

V premierjevem kabinetu si neuradno želijo, da postopek slovenskega priznanja Palestine poteka neodvisno od postopkov priznanja Palestine v Španiji in na Irskem, prav tako naj bi bilo Sloveniji v interesu, da Palestino prizna še več držav.

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa naj bi po navedbah N1 želela, da Slovenija Palestino prizna skupaj s Španijo in Irsko, ki naj bi Palestino priznali 21. maja, a naj ta datum še ne bi bil gotov.

Nestrinjanja kabineta premierja in zunanjega ministrstva glede načina priznavanja Palestine naj bi bile vzrok za to, da gradivo za četrtkovo sejo vlade še ni usklajeno. O njem bodo po poročanju N1 govorili tudi v četrtek zjutraj na rednem tedenskem koalicijskem srečanju.

Postopki za priznanje Palestine predvidoma jutri

"Vlada Republike Slovenije bo predvidoma jutri začela postopke za priznanje Palestine kot neodvisne države. O tej nameri je bila slovenska javnost obveščena že, ko je predsednik vlade Robert Golob s kolegi premierji Španije, Irske in Malte v Bruslju ob robu marčevskega Evropskega sveta podpisal izjavo o priznanju Palestine takrat, ko bo priznanje prineslo pozitivne učinke za razmere v Gazi in ko bo trenutek najprimernejši," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot so še pojasnili, vlada "pripravlja predlog o začetku postopka priznanja Palestine na način, da bo priznanje prispevalo k doseganju dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev".

"Grozote v Gazi se morajo končati. Zato sta potrebna takojšnja prekinitev izraelskih napadov na Gazo in iskanje rešitev za pogajalsko mizo," so poudarili v Golobovem kabinetu in dodali, da vlada ostaja "v stiku s podobno mislečimi državami, vendar pa je odločitev o načinu in času priznanja suverena odločitev posamične države".

Spletna stran N1 ob tem poroča, da naj bi se postopek priznanja Palestine po sedanjih načrtih končal po evropskih volitvah (9. junija). Po njihovih informacijah se za Španijo in Irsko neuradno že ve, da naj bi Palestino priznali konec maja, Slovenija pa po navedbah njihovih sogovornikov tega takrat še ne bo storila.

Da bodo Slovenija, Irska, Malta in Španija Palestino priznale 21. maja, je poročal novinar Dela Boštjan Videmšek in se pri tem skliceval na "domače in izraelske vire". Ob tem časopis poroča še, da je skupina 17 vplivnih izraelskih diplomatov in intelektualcev napisala javno pismo, v katerem vse države Evropske unije in Združeno kraljestvo pozivajo k priznanju neodvisnosti Palestine in uresničevanju rešitve dveh držav. Pismo je bilo napisano v kontekstu dogajanja v Gazi in prihajajočega slovenskega, španskega, irskega in malteškega priznanja Palestine, navaja časopis.

Sorodna novica Študenti v podporo Palestini zasedli predavalnico fakultete za družbene vede

"Podpiramo odločitev Španije, Irske, Malte in Slovenije, da nameravajo že kmalu objaviti svoje priznanje palestinske države in podpreti njeno polnopravno članstvo v Združenih narodih," je po navedbah Dela zapisano v pismu. Podpisniki pisma menijo, da je priznanje palestinske državnosti stvar načel in zgodovinske pravičnosti. "Takšen pomemben diplomatski manever bi odstranil dvoumnost, ki je že od začetka zaznamovala celoten 'miroven proces', in diplomacijo vrnil v kolesnice ter vse strani v konfliktu in ključne mednarodne akterje prisilil k odgovornosti," je prepričana skupina izraelskih diplomatov in intelektualcev.

Kakšen pa je postopek priznanja države?

Najprej odločitev o priznanju Palestine sprejme vlada, nato pa morata akt o priznanju potrditi še parlamentarni odbor za zunanjo politiko in državni zbor. Za potrditev akta o priznanju Palestine je v državnem zboru potrebna navadna večina.

350 intelektualcev s peticijo poziva k priznanju Palestine

Medtem pa skupina 350 slovenskih intelektualcev s peticijo premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon poziva k priznanju Palestine. Čakanje na "ugodne okoliščine" so ob tem označili za hinavščino.

"Dovolj je bilo sprenevedanja ob neznosnem čakanju. Slovenija mora takoj priznati Palestino. Priznati jo mora v roku nekaj tednov, najpozneje do konca letošnjega maja, kolikor lahko najdlje trajajo procedure," so podpisniki poudarili v peticiji z naslovom "Priznajte Palestino ali odstopite!". Če priznanja v tem času ne bo, bi morala premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon odstopiti, meni skupina več kot 350 podpisanih intelektualcev z Borisom Vezjakom na čelu (celoten seznam podpisnikov je dostopen tukaj).

Poudarili so, da vladnega odlašanja priznanja Palestine ni več mogoče ne sprejemati ne gledati. "Odlaganje na 'primeren trenutek' in 'ugodne okoliščine', kot se je izrazil predsednik vlade Robert Golob, je nedopustna hipokrizija," so dodali. Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca namreč sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Sorodna novica Fajon: Boljšega trenutka za priznanje Palestine kot v kratkem ne bo več

Podpisniki peticije so spomnili tudi na izjave ministrice Fajon, ki je v oddaji Marcel na TV Slovenija v ponedeljek dejala, da boljšega trenutka za priznanje Palestine kot v kratkem ne bo več in da smo zdaj na točki, ko ni vrnitve, ter da si Palestina to zasluži.

"Prišel je ta zdaj! Izrael je začel kopensko ofenzivo na Rafo. Že osem mesecev preštevamo civilne žrtve, v Gazi je umrlo že skoraj 15.000 otrok, vsak dan spremljamo krvavo morijo, lakoto in kršitve mednarodnega humanitarnega prava," so opozorili in se vprašali, kaj vse se še mora zgoditi, da bi bila odločitev o priznanju Palestine lažja.

"Obstaja meja, ko moramo državljanke in državljani jasno povedati: dovolj je nesuverenega vedenja naših politikov, klanjanja tujim centrom moči in obenem poniževanja našega razuma," so še dodali.

Tako zunanja ministrica kot premier sta že izrazila namero o priznanju Palestine, a tega Slovenija še ni storila. Foto: BoBo
Tako zunanja ministrica kot premier sta že izrazila namero o priznanju Palestine, a tega Slovenija še ni storila. Foto: BoBo