Foto: BoBo
Foto: BoBo

Člani omenjene pooblaščene skupine komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) so ob nenapovedanem nadzoru vpogledali v pisne odredbe, s katerimi direktor Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) oziroma predsednik vrhovnega sodišča Sovi dovoljujeta uporabo posebnih oblik pridobivanja podatkov, je v pisnem sporočilu za javnost navedel predsednik Knovsa, sicer poslanec NSi-ja Janez Žakelj.

Nadaljnje so se seznanili tudi z dejavnostmi Sove na protiobveščevalnem področju in preverili normativno ureditev uporabe elektronskih naprav v varnostnih območjih agencije ter dejansko izvajanje in upoštevanje predpisov za varovanje tajnih podatkov.

Po poročanju spletnega portala N1 sta pooblaščeno komisijo poleg Žaklja sestavljala še poslanec NSi-ja Matej Tonin in poslanec SD-ja Predrag Baković.

Žakelj je ob tem v izjavi spomnil, da je to tretji nadzor na sedežu Sove od oktobra lani. Sodelovanje z agencijo ocenjuje kot dobro in korektno, saj je Sova ob zakonsko določenih letnih in obdobnih poročilih Knovs seznanjala tudi z vmesnimi obveščevalnimi informacijami, direktor Joško Kadivnik pa se je odzval na vabila na seje nadzorne komisije, na katerih je poročal o aktualnih dejavnostih agencije, je še navedel Žakelj.