Minister Kumer ocenjuje, da je treba pred razpisom posvetovalnega referenduma zagotoviti vse ključne informacije o projektu JEK 2. Foto: BoBo
Minister Kumer ocenjuje, da je treba pred razpisom posvetovalnega referenduma zagotoviti vse ključne informacije o projektu JEK 2. Foto: BoBo

Stranka SDS je pretekli teden vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK 2) in manjših modularnih reaktorjev. Kot so navedli v največji opozicijski stranki, JEK 2 namreč ni projekt enega podjetja, ampak celotne Slovenije, ta pa nujno potrebuje močan in stabilen vir energije. Pri tem so namero SDS-a podprli tudi v drugi opozicijski stranki NSi.

Sorodna novica Predlog referenduma za JEK 2 pred poslanci na začetku marca

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer medtem ocenjuje, da je za razpis posvetovalnega referenduma še prezgodaj, saj še ni vseh informacij o projektu. Na dogodku Energetika in regulativa '24 v Ljubljani je opozoril, da še ni podatkov o moči nove jedrske elektrarne, o vrednosti naložbe, poslovnem modelu, lastništvu in izvajalcih, kar je ključno za javno mnenje. "Večina čaka te odgovore in zapraviti pet milijonov evrov za referendum za to, da testiraš današnje javno mnenje, bi bilo nesmiselno," je ocenil. Naknadno pa je za STA dejal, da zaradi pomembnosti vprašanj energetske samooskrbe in dolgoročne rabe jedrske energije, ki zahtevajo iskanje čim širšega konsenza, podpira izvedbo referenduma tudi prej.

Trenutno na ministrstvu sicer čakajo na popolno pobudo za začetek priprave državnega prostorskega načrta. Minister Kumer si želi, da bo čim prej oddana na ministrstvo za naravne vire in prostor, kjer po njegovih besedah že preučujejo, ali bi bilo smiselno sprejeti poseben zakon, da bi bil državni prostorski načrt čim prej sprejet. Po obstoječih zakonih bi postopek trajal predolgo, je dejal Kumer.

Minister je poudaril tudi, da je treba vse postopkovne korake izvesti ustrezno, saj si ne morejo privoščiti, da bi projekt pristal na sodišču, kot se je zgodilo s projektom Hidroelektrarne Mokrice.

Prihodnji teden posvet pri premierju Golobu

Državni sekretar za koordinacijo projekta JEK 2 Danijel Levičar je jeseni pojasnil, da bi bila lahko končna naložbena odločitev o novi jedrski elektrarni sprejeta v letih 2027 ali 2028, v tem primeru bi lahko objekt v omrežje priključen leta 2038. Vrednost bo po zdajšnjih ocenah skoraj gotovo presegla deset milijard evrov, kar pomeni, da bo šlo za največji naložbeni zalogaj prihodnjih dveh desetletij.

Premier Robert Golob prihodnji torek pripravlja srečanje na temo energetske samooskrbe Slovenije in dolgoročne rabe jedrske energije, na katero je povabil predsednico republike Natašo Pirc Musar, predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič, predsednike parlamentarnih strank ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti.