Župan Kangler je dejal, da je bil Maribor dozdaj pri črpanju sredstev uspešen, znova pa je opomnil državo, da jim še zdaj ni povrnila že porabljenih sredstev. Kot je dejal, tukaj ne gre za politično ravnanje proti njemu, pač pa so oškodovani predvsem občani. Foto: MMC RTV SLO
Župan Kangler je dejal, da je bil Maribor dozdaj pri črpanju sredstev uspešen, znova pa je opomnil državo, da jim še zdaj ni povrnila že porabljenih sredstev. Kot je dejal, tukaj ne gre za politično ravnanje proti njemu, pač pa so oškodovani predvsem občani. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Po besedah župana je rebalans nujno potreben, saj so proračun za leto 2009 sprejemali že lani, ko še ni bilo nepredvidenih dogodkov, vključno z aktualno gospodarsko krizo.

Rebalans predvideva 116,7 milijona evrov prihodkov, medtem ko mestna občina v tem času načrtuje 130,6 milijona evrov odhodkov. Manjkajoči delež nameravajo med drugim pokriti tudi s kreditom. In največ prahu je dvignil prav predviden najem kredita. Mariborski župan Franc Kangler je svetnikom pojasnil, da občina ni obremenjena z dolgovi, ki bi pretirano bremenili proračun, prav tako pa ni nujno, da bodo vseh 12,5 milijona tudi porabili, saj je to odvisno od posameznih evropsko sofinanciranih projektov.

Na očitke, da bi rebalans občinskega proračuna morali sprejeti že pred meseci, je Kangler odgovoril, da so čakali odgovor države o višini letošnje povprečnine, šele ko so dobili jasno zagotovilo ministrstva, da se sredstva ne bodo zmanjšala, pa so sprejeli odločitev o predlogu rebalansa. Dodal je, da kdor je proti rebalansu, je tudi proti črpanju evropskih sredstev ter s tem proti projektom, kot sta Evropska prestolnica kulture 2012 in univerzijada 2013, ki bosta Mariboru po njegovem mnenju prinesla veliko razvojnih koristi.

"Višina kredita predstavlja desetino proračuna"
Najbolj sta sprejemu predloga rebalansa nasprotovali opozicijski svetniški skupini SD-ja in Liste za pravičnost in razvoj. Nezadovoljni so bili tudi v SDS-u, kjer so menili, da občina ni dovolj dobro pripravljena na izpeljavo projektov, za katere predvideva tudi sofinanciranje z evropskimi sredstvi.

Gregor Pivec (SDS) je dejal, da napovedana višina kredita predstavlja desetino občinskega proračuna, pri čemer se je vprašal, ali je občinska uprava glede na trenutno pripravljenost projektov sploh sposobna ta denar porabiti do konca proračunskega leta. V LPR-ju pa rebalans sicer podpirajo, a ne takšnega, kot je predlagan, saj nasprotujejo višini kredita, za katerega se niti ne ve, ali ga bodo lahko v celoti počrpali, medtem ko bo dolgove plačevala tudi prihajajoča generacija.

SD želel znižati občinske izdatke
V SD-ju pa so pripravili nekaj amandmajev, s katerimi so želeli po vzoru slovenske vlade znižanje določenih občinskih izdatkov. Na kakšen način bi občina to storila, so pobudniki prepustili upravi. A takšen predlog po mnenju župana ni bil v skladu s poslovnikom, zato ga ni dal na glasovanje.

Kangler je ob koncu razprave zavrnil vse očitke v na trenutke precej razgreti razpravi in zagotovil, da občina zna pripraviti vse potrebno za evropsko podprte projekte, kar je doslej že večkrat dokazala.