Minister za delo Luka Mesec je dejal, da je bil ob medijskem poročanju o dogajanju na inšpektoratu za delo zaskrbljen, a da je skozi pogovore z vodstvom in inšpektorji ugotovil, da se stanje bistveno izboljšuje, načrte vodstva pa je označil za dobre. Foto: BoBo
Minister za delo Luka Mesec je dejal, da je bil ob medijskem poročanju o dogajanju na inšpektoratu za delo zaskrbljen, a da je skozi pogovore z vodstvom in inšpektorji ugotovil, da se stanje bistveno izboljšuje, načrte vodstva pa je označil za dobre. Foto: BoBo

Minister za delo Luka Mesec je ob medijskih poročanjih o tem, da naj bi inšpektorat za delo od januarja lani zapustilo 27 zaposlenih, od tega domnevno veliko tudi zaradi slabih odnosov in mobinga, v torek napovedal, da so spori v vodstvu inšpektorata presegli meje dobrega okusa in da jih bo zato prekinil. "Tako ali drugače se bodo ti spori končali. Na inšpektoratu mora v maju zavladati mir in začeti morajo delati kot vodstvo, odgovorno in usklajeno. To so moji pogoji, da obstoječe vodstvo svoj mandat nadaljuje," je pojasnil v torek.

Sorodna novica Mesec: Spori v vodstvu inšpektorata za delo so presegli meje dobrega okusa, zato jih bom prekinil

Kot je dejal na novinarski konferenci, se je o dogajanju pogovoril z vodstvom inšpektorata in tudi z inšpektorji. Pojasnil je, da so bila vsa opozorila, ki so pritegnila precej pozornosti, napisana anonimno, osebno pa navedb iz prve roke nato ni potrdil nihče. "Slišali smo določene nezadovoljne glasove, ampak kot rečeno, večinska slika je pa bistveno drugačna, območne enote vodstvo podpirajo, večina zaposlenih, kot ste lahko sami zdajle slišali iz njihovih ust, vodstvo podpira, stvari v inšpektoratu se stabilizirajo in izboljšujejo in inšpektorat deluje uspešno," je poudaril minister.

Priznal je, da se je inšpektorat v zadnjih letih spoprijemal s težavami, dvakrat se je menjal tudi glavni inšpektor, ampak po njegovih ocenah "trenutno vodstvo dela v prid inšpektorata". "Trenutno vodstvo stanje v inšpektoratu stabilizira, zato ga po mojih informacijah podpirajo vse območne enote in zato uživa Katja Čoh Kragolnik kot glavna inšpektorica večinsko podporo svojih zaposlenih," je dodal.

Glavna inšpektorica za delo Katja Čoh Kragolnik. Foto: BoBo
Glavna inšpektorica za delo Katja Čoh Kragolnik. Foto: BoBo

Glavna inšpektorica: Uradne prijave o mobingu nismo prejeli

"Glede očitka, da naj bi inšpektorat za delo pod mojim vodstvom zapustilo 27 sodelavcev, moram povedati, da to ne drži," je ob tem poudarila glavna inšpektorica za delo Katja Čoh Kragolnik. Po njenih besedah se je v tem času za zaposlitev drugje odločilo pet uslužbencev, a so ob tem na inšpektoratu že uspeli zaposliti štiri nove sodelavce. "Zadnje čase se je v medijih pisalo o mobingu, ki naj bi se dogajal na inšpektoratu za delo, a na inšpektoratu uradne prijave o tem nismo prejeli. Na vodstvo se je obrnila ena oseba, ki je izrazila nezadovoljstvo glede sodelovanja s sodelavko, to smo nemudoma naslovili in opravljen je bil razgovor za razrešitev situacije," je pojasnila.

Sorodna novica Odpovedi na inšpektoratu za delo. Na ministrstvu skopi s pojasnili.

Ob tem je vodstvo nedavno prejelo tudi eno zahtevo za zaščito pred trpinčenjem zaradi navedb v medijih. "Ukrepala sem skladno z notranjim aktom in zadevo predala v reševanje svetovalki za pomoč v teh primerih," je pojasnila Čoh Kragolnik. Dodala je, da so v zadnjem času opravili tudi več razgovorov s sodelavci. "Ugotovili smo, da si vsi želimo več odprte medsebojne komunikacije, zato bomo organizirali redna tedenska srečanja. Če bi se kateri koli od sodelavcev soočal z mobingom, so moja vrata vedno odprta. Vtis, da inšpektorat ni stabilen, je napačen. Vse območne enote namreč delujejo nemoteno in dobro, nameravamo pa delovanje inšpektorata še izboljšati," je poudarila glavna inšpektorica. Ob tem je poudarila, da sama ocenjuje, da je treba vzpostaviti centralno enoto za hitrejše odzivanje na najbolj pereče primere. Kot je pojasnila, ima za to tudi mandat ministra.

Podporo aktualnemu vodstvu inšpektorata je na novinarski konferenci izrazil tudi predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, ki je vlado ob tem pozval, naj okrepi vrste inšpektorjev. "Tako inšpektorjev za delovna razmerja kot tistih, ki varujejo zdravje in varstvo pri delu in socialo, ker jih je definitivno premalo, Poklic inšpektorja glede na širšo negativno družbeno kritiko, ki je marsikdaj neupravičena, postaja neprivlačen," je ob tem opozoril Verk.

So razmere na inšpektoratu za delo res nevzdržne?