Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Danes veliko noč, ko se spominjajo vstajenja svojega odrešenika Jezusa Kristusa, praznujejo vernice in verniki večine pravoslavnih Cerkva, tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji. Skupaj z njimi praznujejo še pravoslavni verniki v Črni gori, Severni Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Večina vzhodnih pravoslavnih kristjanov še vedno uporablja starejši julijanski koledar za izračun verskih praznikov, zato takšna razlika v datumih praznovanja najpomembnejšega krščanskega praznika, velike noči, med vzhodnimi in zahodnimi krščanskimi cerkvami.

Na veliko noč so se s postom pripravljali 47 dni

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji iz ljubljanske župnije Aleksandar Obradović pravi, da so se vernice in verniki na praznovaje velike noči pripravljali s postom kar 47 dni.

"V tem postu se pripravljamo ne samo s hrano in duhovno. Gremo v cerkev k mašam, pri mašah pa prejemamo obhajilo."

Malo pred polnočjo so se zbrali pri nočnem bogoslužju v vseh pravoslavnih cerkvah v večjih krajih po Sloveniji; zjutraj pa bodo duhovniki darovali velikonočna bogoslužja, ki se jih vernice in verniki udeležijo v velikem številu.

"Vesele in lepe praznike želim vsem pravoslavnim vernikom," je voščil Obradović.

Prihodnje leto bodo vsi kristjani, zahodnih in vzhodnih cerkva, praznovali svoj najpomembnejši praznik, veliko noč, na isti datum, 20. aprila.

Pravoslavna velika noč