Zborovanje za ohranitev imena Primorska so začeli s himno pokrajine. Foto: MMC RTV SLO
Zborovanje za ohranitev imena Primorska so začeli s himno pokrajine. Foto: MMC RTV SLO
Primorska svojega imena ne da

V dvorani prve slovenske vlade se je zbralo več kot 300 ljudi, med njimi tudi nekateri primorski poslanci in župani. Med gosti so bili tako poslanca Davorin Terčon in Breda Pečan, koprski župan Boris Popovič, nekateri drugi župani in podpredsednik SD Igor Lukšič, pesnik Ciril Zlobec, pisatelj Saša Vuga in publicist Miro Kocjan.

Zamejski pisatelj Boris Pahor je dejal: "Sem za Primorsko. Izraz mora ostati v vseh aktih, tudi vlada mora to razumeti," in dodal, da je Primorska za Primorce postala sveta.

Pobudnik ustanovitve Civilne pobude za Primorsko in predsednik društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske Marjan Bevk je povedal, da so Primorci "prisiljeni vstati zoper politikantstvo in za ohranitev Primorske. Primorska je že večkrat vstala in bo še enkrat. Zgodovinska in legitimna pravica je, da se Primorska ohrani v poimenovanju pokrajin".

6.000 podpisov le začetek
Civilna pobuda je ob tem začela tudi z zbiranjem podpisov pod peticijo, s katero nameravajo od vlade zahtevati ohranitev imena Primorska, zbrali pa so že 6.000 podpisov. Stojnice za zbiranje podpisov so postavili v Bovcu, Tolminu, Ajdovščini, Sežani in Kopru, z zbiranjem podpisov pa nameravajo nadaljevati tudi v naslednjih dneh. Peticijo so že podpisali nekdanji predsednik države Milan Kučan, Lukšič, filozof Tine Hribar, Popovič in zgodovinar Božo Repe.

Vlada je predlagala, da bi v prihodnjem pokrajinskem poimenovanju zahodno Slovenijo razdelili na Goriško in Istrsko-kraško pokrajino, čemur Primorci nasprotujejo.

Primorska svojega imena ne da