Pozitivno stanje je po besedah Antona Guzeja posledica nekaterih varčevalnih ukrepov in obvladovanja stroškov. Foto: MMC RTV SLO
Pozitivno stanje je po besedah Antona Guzeja posledica nekaterih varčevalnih ukrepov in obvladovanja stroškov. Foto: MMC RTV SLO
Anton Guzej
Z zmanjšanjem stroškov in varčevanjem zaradi globalne krize se srečujejo tudi v drugih javnih radiotelevizijah po Evropi. Naslednje leto je tako pričakovati padajoče trende, še posebej na področju oglaševanja, v letu 2011 pa naj bi bili že pozitivni, je ocenil Guzej. Foto: MMC RTV SLO
RTV SLO s pozitivnim poslovnim izidom

Guzej je še razložil, da je pozitivno stanje posledica nekaterih varčevalnih ukrepov in obvladovanja stroškov, pa čeprav je imel zavod kar nekaj težav s prihodki.

V celoti bodo realizirani prihodki iz RTV prispevka oz. bodo realizirani celo nad planom, niso pa prejeli 3,3 milijona evrov za uvedbo novega plačnega sistema, ki jim je ga obljubila država, je dejal in nadaljeval, da tega denarja niti ne pričakujejo.

Guzej: Dodatni stroški zaradi neoptimalne organizacije
Zaradi uvedbe novega plačnega sistema je na RTV SLO prišlo do enormnega dviga mase za plače, ki skupaj s stroški amortizacije znašajo kar 70 odstotkov stroškov. Ker po Guzejevem mnenju struktura bilanc ni ustrezna, bo treba voditi ustrezno politiko oziroma zmanjšati nekatere stroške, da bi prišli do boljše strukture. Poleg tega nekateri deli RTV-ja niso optimalno organizirani, kar povzroča dodatne stroške. Letos se je zmanjšalo število zaposlenih za tri odstotke oziroma za 60 ljudi, kar pomeni, da je na RTVS zdaj 1.940 redno zaposlenih, je dejal Guzej.

Guzej je še pojasnil, da so letos zaradi gospodarsko-finančne krize imeli tudi manj prihodkov od oglaševanja (in sicer za dva milijona evrov manj), tako da je načrt na tem področju uresničen 90-odstotno. Generalni direktor je še opozoril, da še nimajo podatkov, kolikšni bodo decembrski prihodki iz oglaševanja.

Predsednik programskega sveta Stane Granda je poudaril pomembnost pozitivnega poslovnega izida, kljub trem milijonom evrov, ki jih zavod ni prejel, ter opozoril, da RTV v zadnjih štiril letih ni imel minusa, "po čemer je bila ta hiša znana prej."

Možina: Zaradi resničnostnega šova na komercialni TV nižja gledanost pri nas
Direktor TV Slovenija Jože Možina je dejal, da v drugi polovici letošnjega leta ugotavljajo znaten padec gledanosti v nekaterih programih, "zlasti v času predvajanja resničnostnega šova na konkurenčni televiziji," a se razmere že umirjajo. Na TVS menijo, da je šlo v tem primeru za nelojalno konkurenco. Načrt bo po njegovih besedah kljub vsemu uresničen. Izpostavil je še, da se osrednja informativna oddaja spopada z usodo, ki so jo v 90. letih doživeli resni časopisi v soočanju z rumenimi, a so na TV SLO že začeli izboljšave in nadgradnjo vsebinske prenove. Možina je opozoril na izredno gledanost nogometnih tekem z Rusijo, dobro pa delujeta tudi parlamentarni in jutranji program. Izpostavil je tudi, da v prihodnjem letu na TVS potrebujejo kadrovske okrepitve.

Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je dejal, da so se nekateri zastavljeni programi zelo dobro uresničevali, nekateri pa so se lovili pri vsebinskih prenovah. Viden napredek je po njegovem mnenu storil informativni program. Težava je po njegovem mnenju, da imajo uredniki za prihodnje leto velike programske želje in dobre ideje, ki pa jih žal ne bo mogoče usresničiti, saj za vse ni denarja. Bodo pa po njegovih besedah uredniki prihodnje leto dobili več kot letos in lani.

Granda: Programski svet dobro opravil svoje delo
Člani programskega sveta so izglasovali sklep, da naj vodstvo javnega zavoda uveljavi celotno spremembo člena o poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTV SLO. Ta namreč določa, da mora novinar oziroma urednik upoštevati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti, zato delavec, ki bi kandidiral na volitvah, dve oziroma štiri leta ne more opravljati novinarskega ali uredniškega dela v informativnem programu. Granda je ob koncu dejal, da je programski svet, ki se mu v zdajšnji sestavi izteka mandat, dobro opravil svoje delo.

RTV SLO s pozitivnim poslovnim izidom