Kodelja med torkovim zaslišanjem. Foto: BoBo
Kodelja med torkovim zaslišanjem. Foto: BoBo
Šarec umaknil Kodeljo

Zakaj menjava, bodo v LMŠ-ju pojasnili v četrtek, ko bodo predvidoma prišli na dan z novim imenom.
Kandidat Tugomir Kodelja je sicer dobil podporo koalicijskih članov matičnega odbora DZ-ja (za notranje zadeve). Zanj je glasovalo 10 članov, pet pa proti.
Po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavnega tajnika šolskega sindikata Sviz Branimirja Štruklja je umik racionalna poteza. "Kodelja bi bil verjetno prej obremenitev in težava za kredibilnost nove slovenske vlade kot pa kakšna dodana vrednot, vsaj včerajšnji vtis je bil tak," je dejal za Slovensko tiskovno agencijo.
Torkovo zaslišanje je trajalo več kot šest ur. Kodelja je kot najpomembnejše je prikazal gradnjo sodobne javne uprave, ki bo strokovno in učinkovito podprla državljane ter omogočala konkurenčen poslovni okvir.
Očitke o nekompetentnosti za ministrski položaj, ki so se pojavili v nekaterih medijih, je Kodelja zavrnil. Zagotovil je, da bodo z delom pokazali zadostno mero znanja in kompetenc, ki bodo omogočili strokovno opravljanje nalog za izboljšanje javne uprave.
Poslanci so od kandidata želeli konkretne odgovore, a je Kodelja večinoma ostal pri bolj splošnih opredelitvah. Predsednik odbora Zvonko Černač (SDS) pa je Kodelji svetoval, naj, če s področjem ni podrobneje seznanjen, raje pove, da se bo poučil in konkretneje odgovoril po prevzemu ministrske funkcije.
Je pa bil med svojo predstavitvijo Kodelja nekoliko samokritičen - ko je govoril o tem, da v javnem sektorju vsi niso odlični, je namreč dejal: "Vsi nismo odlični. Jaz zagotovo danes ne."

Video: Posnetek zaslišanja v dveh delih

Šarec umaknil Kodeljo