"Kar potrebuje SCT v tem trenutku, je resen program prestrukturiranja podjetja," meni Maks Tajnikar z ekonomske fakultete. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo reševal SCT?

"Ker je podjetje zadolženo za več kot 200 milijonov evrov, večinoma pri domačih bankah, in ker dolguje denar številnim manjšim slovenskim podizvajalcem, bi bilo to za državo slabo," opozarjata ekonomista Maks Tajnikar in Rasto Ovin. Kot v TV Dnevniku poroča Alenka Pogačnik, obenem oba poudarjata, da se zgodba o pomoči SCT-ju ne sme spremeniti v zgodbo reševanja Ivana Zidarja, ki ga bremenijo številne kazenske ovadbe, povezane z gospodarskim kriminalom tako doma kot tudi v tujini.

Ovin: Ni se poslušalo opozoril ekonomistov
"Zgodba SCT-ja je neprijetna posledica tranzicijskega modela razvoja gospodarstva v Sloveniji, ko je politika spodbujala razraščanje velikih domačih podjetij, ki so svoj proračun polnila bolj ali manj iz poslov na domačem terenu, z denarjem davkoplačevalcev," opozarja ekonomist Rasto Ovin. "Ne morem reči, da je to delal nekdo zanalašč, ampak niso poslušali opozoril ekonomistov, ki smo opozarjali, da je včasih nacionalni interes lahko zelo draga zadeva," še meni Ovin.

Tajnikar: SCT potrebuje program prestrukturiranja podjetja
Gradbena podjetja so pomoč države že dobila, so danes znova sporočili z ministrstva za gospodarstvo. Nekaj novih ukrepov pa še pripravljajo. "A to ni dovolj," je prepričan Maks Tajnikar z Ekonomske fakultete v Ljubljani. Čeprav je v primeru Vegrada zagovarjal stališče, da mora podjetje v stečaj, pa v primeru SCT-ja meni drugače. "Vegrad je drugo področje gradbeništva, na drugi strani pa tudi SCT ni v takih razmerah. Problemi se kopičijo šele zadnja leta," je prepričan Tajnikar.

"Kar potrebuje SCT v tem trenutku, je resen program prestrukturiranja podjetja," je prepričan Tajnikar. Po njegovem mnenju naj država podjetju pomaga predvsem pri pridobivanju novih poslov. "Tako bi resnično pomagali SCT-ju in ne Ivanu Zidarju, ki je sicer eden najbogatejših menedžerjev v državi, s tem pa zagotovili tudi konec tajkunskim zgodbam, ki se vrtijo okrog tega podjetja," še dodaja.

Kdo bo reševal SCT?