Kaja Jakopič, Mirko Štular in Ksenija Horvat (od leve proti desni). Foto: MMC RTV SLO
Kaja Jakopič, Mirko Štular in Ksenija Horvat (od leve proti desni). Foto: MMC RTV SLO

Uprava Radiotelevizije Slovenija je po ponovljenem razpisu tako prejela soglasje Sveta RTV Slovenija za imenovanje omenjenih kandidatov na direktorska mesta. Ksenija Horvat je dobila 14 glasov svetnikov, eden pa je bil vzdržan. Mirka Štularja je soglasno podprlo 15 svetnikov, prav tako pa tudi Kajo Jakopič.

Horvat: Po turbulentnem času je čas za nov zagon

Po besedah predsednika uprave Zvezdana Martića je Ksenija Horvat eno najuglednejših novinarsko-uredniških imen na RTV Slovenija, pa tudi nasploh v Sloveniji. "Mislim, da je lahko v čast vsem nam, da se je odločila za kandidaturo, verjamem, da bo kot tretja ženska na tem delovnem mestu še boljša direktorica, kot sta bili njeni predhodnici," je povedal.

"Po daljšem turbulentem obdobju za TV Slovenija je prišel čas za nov delovni zagon, za razmislek in jasno usmeritev v prihodnost. Pod mojim vodstvom, če bom prejela vaše soglasje, se bo TV Slovenija tega premika lotila sistematično in premišljeno. Moj cilj je institucionalno in uredniško neodvisen javni medij, ki bo na področju politike, kulture, gospodarstva, znanosti, športa, razvedrila izpolnjeval pričakovanja gledalcev vseh generacij in ki bo finančno odgovoren do plačnikov prispevka," je v predstavitvi povedala Ksenija Horvat in dodala, da bo bistvo njenega programa povrnitev zaupanja javnosti v TV Slovenija.

Štular: Zanesemo se lahko le na zaupanje javnosti

"Mirko je na Radiu prehodil kompletno pot od novinarja, urednika, odgovornega urednika do direktorja Radia. To je naš predlog, upam, da ga boste sprejeli," je Martić pojasnil izbiro Mirka Štularja za direktorja Radia Slovenija.

"V času, ko vse, kar ni Instagramov profil ali Facebookov račun, postaja zelo klasičen medij, in v času, ko osrednji mediji na čelu z javnimi mediji postajajo nikogaršnji prijatelj in tarča vseh vrst nosilcev moči, populizmov, teorij zarot samooklicanih strokovnjakov, se javni medij lahko zanese samo še na zaupanje javnosti," je v predstavitvi Mirko Štular poudaril, da je za zaupanje javnosti vzdrževanje profesionalnih vsebinskih in produkcijskih standardov ključno.

Jakopič: Prilagoditi se je treba spremenjenim navadam občinstva

"Kandidatka pozna vse medije, najbolj jo poznamo s področja televizije, kjer je bila novinarka in urednica, na MMC-ju pa se je spoznala z vsemi tehničnimi in programskimi vidiki dela, tako da sodi med vrhunske poznavalke tega področja. Prepričan sem, da je najboljša izbira," pa je Martić pojasnil izbiro Kaje Jakopič za direktorico digitalnih vsebin.

"Izredno pomembno je, da se digital, ki je z novelo zakona postal tretji samostojni steber znotraj RTV-ja, okrepi, RTV pa bolje pozicionira na tem področju," je v predstavitvi povedala Kaja Jakopič in dodala, da digitalno že zdavnaj ni več prihodnost, pač pa je sedanjost. "Raznovrstne in kakovostne vsebine našega javnega servisa morajo biti prilagojene novim in spremenjenim navadam naših gledalcev, poslušalcev in bralcev, sicer bo naše občinstvo izginilo," je bila konkretna.

Soglasje tudi za Polono Fijavž in Danijela Posleka

Soglasje k imenovanju Polone Fijavž za v. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TV Slovenija je dalo 15 svetnikov, soglasje k imenovanju Danijela Posleka za v. d. odgovornega urednika prvega programa Radia Slovenija pa 14, medtem ko je bil eden vzdržan.

Odgovorne urednike programov v skladu z zakonom o RTV-ju imenuje in razrešuje uprava na predlog programskih direktorjev. Direktorji se pred podajo predloga o imenovanju odgovornega urednika posvetujejo o kandidatih za odgovornega urednika s programskimi delavci v uredništvu, za katero bo odgovorni urednik imenovan.

Po uveljavitvi sprememb zakona o RTV-ju novi direktorji Radia, Televizije in digitalnih vsebin

Na ponovljeni razpis za direktorja Televizije Slovenija je prispelo pet prijav, za direktorja Radia Slovenija in direktorja digitalnih vsebin pa po štiri prijave. Razpisni postopek za direktorje so ponovili, ker naj bi razpisna komisija ugotovila, da je več prijavljenih kandidatov v prvem razpisnem postopku oddalo nepopolne prijave.

Ta je predvidela spremenjen način pri upravljanju zavoda in imenovanje direktorja digitalnih vsebin.

Potrjeni trije direktorji RTV Slovenija