SUSA je ta teden na vlado vendarle vložila zahtevek za izplačilo treh milijonov evrov, ki jih mora poravnati Mednarodni univerzitetni športni zvezi (FISU) za organizacijo univerzijade. Foto: MMC RTV SLO
SUSA je ta teden na vlado vendarle vložila zahtevek za izplačilo treh milijonov evrov, ki jih mora poravnati Mednarodni univerzitetni športni zvezi (FISU) za organizacijo univerzijade. Foto: MMC RTV SLO
Univerzijada 2013: pri organizaciji še zapleti

Po besedah predsednika Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) Otmarja Kugovnika so tako zdaj na dobri poti, da počasi končajo formalne postopke in se lotijo vsebine.
Kot je znano, je SUSA ta teden na vlado vendarle vložila zahtevek za izplačilo treh milijonov evrov, ki jih mora poravnati Mednarodni univerzitetni športni zvezi (FISU) za organizacijo univerzijade. Ker je vlada zahtevala, da partnerji ob morebitni neizvedbi dogodka omenjeni denar vrnejo, SUSA sama ni želela sprejeti odgovornosti za realizacijo, ampak lahko to po Kugovnikovih besedah stori le skupaj z vsemi pogodbeno definiranimi partnerji, torej občinami Maribor, Ruše in Zreče.

Podpis najpozneje do 11. decembra
Na seji so se tako po besedah predsednika SUSE dogovorili, da morajo pogodbo vse strani podpisati najpozneje do 11. decembra, s tem pa bo SUSA, ko bo prejela denar od ministrstva za šolstvo in šport, FISU-ju poravnala tri milijone evrov za organizacijske pravice. "Tudi za FISU je podpis omenjene pogodbe predpogoj, da sprejme koncesijska sredstva, saj si tako želi zagotoviti večjo varnost in učinkovitost izvedbe univerzijade. Sicer pa o vračanju denarja mi ne razmišljamo, saj razmišljamo zgolj o tem, da bomo univerzijado uspešno organizirali," je še zagotovil Kugovnik.

Rezman: Projekt bo v celoti izpeljan
Enako meni tudi ruški župan Vili Rezman, ki zagotavlja, da bodo projekt v celoti izpeljali, če bodo le deležni obljubljene pomoči države. Kot je dejal, je vlada že sprejela sklep o dodelitvi 12,5 milijona evrov sredstev, tisto, na kar organizatorji že nekaj časa zaman čakajo, pa je zgolj obrazložitev, v kateri bo jasneje zapisano, kdaj in s kakšno dinamiko bodo lahko pridobivali že odobrena sredstva.

"Mi želimo imeti jasno zastavljene pogoje, ki bodo definirali tudi roke plačil. Ne moremo pristati na to, da bi kot investitorji dobili večji del denarja šele v letu 2012, ko morajo biti investicije že realizirane. Sami smo sestavili predlog, zoper katerega predstavniki vlade niso imeli pripomb," je še dejal Rezman.

Pogodbe še v občinske svete
Zdaj morajo pogodbo o medsebojnih razmerjih partnerjev v projektu obravnavati še občinski sveti vseh treh občin. Mariborski podžupan Andrej Verlič v tem ne vidi težav in verjame, da bo do predvidenega datuma storjeno vse potrebno za podpis pogodbe. Kot je še dejal, so na seji govorili tudi o konkretnih projektih, o katerih so na nedavnem zasedanju FISU-ja v Erzerumu v Turčiji poročali tudi krovni organizaciji. Skupno je to več kot 43 milijonov evrov investicij, ki so se začele uresničevati od kandidature za izvedbo dogodka do danes.

Med temi je omenil tekaški poligon na Rogli v vrednosti 6,3 milijona evrov, ruški hotel Veter v vrednosti sedem milijonov evrov in hotel Arena v vrednosti šest milijonov evrov, novo sedežnico Pisker v vrednosti deset milijonov evrov ter pravkar nastajajočo novo pohorsko vzpenjačo, ki bo stala 12 milijonov evrov.

Univerzijada 2013: pri organizaciji še zapleti