V gorah se držimo označenih poti. Foto: MMC RTV SLO
V gorah se držimo označenih poti. Foto: MMC RTV SLO
Planinci
Na pot nikar ne hodimo brez primerne opreme. Foto: MMC RTV SLO
Sedmera jezera
Pred odhodom v gore preverimo vremensko napoved. Nagle spremembe vremena so v visokogorju pogoste. Foto: Utrinki iz gorniškega dnevnika

Med vzroke za nesreče sodijo zlasti fizična in psihična nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, nezadostno poznavanje uporabe opreme in podcenjevanje vremenskih razmer. Zdrsi so pogosti predvsem na meliščih in snežnih zaplatah. Letos pa so opazili tudi veliko dehidracij in odpovedi srca, so povedali na Gorski reševalni zvezi Slovenije.

Letos so skupaj obravnavali že 138 nesreč v gorah, zato se v kratkem obeta tudi nova preventivna akcija policije. To bodo izvedli 7. avgusta na območjih policijskih uprav Ljubljana, Celje, Slovenj Gradec, Kranj in Nova Gorica.

Preden gremo na pot ...
In kaj je dobro imeti v mislih, preden se podamo na pot? Pred pohodom velja preveriti vremensko napoved. Prav tako je treba na pot dovolj zgodaj, da se izognemo opoldanski pripeki in morebitnemu popoldanskemu poslabšanju vremena. Dobro se je pozanimati o razmerah na poti, kamor se odpravljamo, ter preveriti, ali je planinska koča, kjer se nameravamo ustaviti, odprta.

Primerna oprema je ključna
Hoja naj bo najprej počasnejša, da se telo ogreje, ves čas mora biti tudi enakomerna. Če se na turo odpravljamo v skupini, je prav, da hitrost narekuje njen najpočasnejši član, in sicer tako, da hodi spredaj. Vsako uro si je dobro privoščiti nekajminutni počitek.

Na daljšo turo v visokogorje se je treba odpraviti primerno opremljen - v nahrbtnik je dobro spraviti tudi toplejša oblačila, denimo vetrovko, kapo in rokavice, poleg tega pa še zemljevid, svetilko, prvo pomoč, kompas, piščalko, folijo, vžigalice, svečo in spalno vrečo ter prenosni telefon.

Med potjo ne pozabimo na pogosto malicanje in pitje, obenem pa naj hranjenje ne bo pretirano. Pijmo, še preden začutimo žejo.

Če se zgodi nesreča, ponesrečenemu nudimo prvo pomoč, nato pa poiščemo obveščevalno točko ali pokličemo na telefonsko številko 112. Slovenski gorski svet ni v celoti pokrit s telefonskim signalom, zato so v nekaterih planinskih kočah vgrajeni samodejni odzivni radiosistemi Sapogo.

Če mora pri reševanju posredovati helikopter, naj pri ponesrečencu ostane le en človek, drugi pa naj se umaknejo vsaj sto metrov stran. Vse moteče predmete odstranimo ali pritrdimo, na helikopter pa počakamo v čepečem položaju. Gibanje okoli helikopterja je izredno nevarno, dovoljeno pa je le pred sprednjo polovico vozila.

Domači naj vedo, kje smo
Na izpostavljenih poteh je priporočljiva uporaba čelade, plezalne vrvi in cepina. Ves čas vzpona se je treba držati označene planinske poti. Morebitne oznake o zaprtih poteh moramo skrbno upoštevati. Če so želje večje od znanja in izkušenj, se lahko odločimo tudi za najem gorskega vodnika. V kočah se je priporočljivo vpisati v vpisno knjigo, da bodo v primeru nesreče reševalci lahko vedeli, kje naj nas sploh iščejo. Še pred pohodom pa seveda velja o načrtovani turi obvestiti domače.

Poleg tega ne pozabimo: s prihodom na vrh smo opravili komaj polovico poti ali še manj. Nesreče so pogoste prav pri spustih.