Zaposleni na večini upravnih enot so stavkali že osmo sredo zapored. Za prihodnji teden napovedujejo zaostritev stavke, če ne bo prej dogovora z ministrstvom. Foto: BoBo
Zaposleni na večini upravnih enot so stavkali že osmo sredo zapored. Za prihodnji teden napovedujejo zaostritev stavke, če ne bo prej dogovora z ministrstvom. Foto: BoBo

Minister za javno upravo Franc Props je med obiskom na novomeški upravni enoti napoved sindikata državnih organov ocenil kot skrajen ukrep. Poudaril je, da si ministrstvo ves čas prizadeva, da bi zahteve urejali v okviru skupnih pogajanj s sindikati javnega sektorja, ki zadevajo tudi zaposlene na upravnih enotah, se pa nameravajo pogovarjati tudi z vsako upravno enoto posebej. "Pripadi zadev na posameznih upravnih enotah so namreč različni," je dejal.

Med stavkovnimi zahtevami Sindikata državnih organov Slovenije sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. "Pri takem trendu plač v Sloveniji uslužbenci na upravnih enotah ne morejo spodobno živeti niti ne bodo mogli preživeti, ko bodo upokojeni," je poudaril predsednik sindikata Frančišek Verk.

Sorodna novica Upravne enote stavkajo že sedmo sredo zapored

Stavka to sredo poteka na 55 upravnih enotah po državi. Stavkovna pogajanja do zdaj niso prinesla napredka, in če dogovor z vlado ne bo sklenjen, zaposleni na vsaj 36 od skupno 58 upravnih enot od prihodnje srede načrtujejo zaostrovanje stavke tako, da bi stavkali neprekinjeno vse dni do podpisa stavkovnega sporazuma, je za Radio Slovenija poročala Katja Arhar.

Minister Props je zatrdil, da uporabniki, tudi če bo stavka zaostrena, ne bodo ostali brez nujno potrebnih storitev. To namreč nameravajo zagotoviti z naborom nalog, ki jih morajo zaposleni opravljati med stavko in ga trenutno pripravljajo z drugimi ministrstvi. "Prepričan sem, da bodo načelniki, ki so odgovorni za delo posameznih upravnih enot, delo organizirali tako, da državljani ne bodo ostali brez storitev," je dejal.

"To vse skupaj je neko dejanje iz obupa, ker bi radi tako pritisnili na uslužbence upravnih enot, da bi morali pod silo represije pač delati," je namero vlade za Radio Slovenija komentiral Verk.

Delo je na skoraj vseh upravnih enotah že osmo zaporedno delovno sredo omejeno na nujne naloge. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Delo je na skoraj vseh upravnih enotah že osmo zaporedno delovno sredo omejeno na nujne naloge. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Uslužbenci, ki stavkajo, ne bodo dobili plačila, je napovedal Props. "Zakon o stavki namreč določa, da ko stavkaš zaradi stvari, ki ti niso kršene, nisi upravičen do plačila. Konkretno v tem primeru ne gre za to, da bi bile zaposlenim kršene pogodbe o zaposlitvi, da bi bila kršena kolektivna pogodba ali pa da bi bile kršene katere koli pravice posameznim zaposlenim. Pač pa gre za zahtevo za 33 odstotkov višje plače," je dejal.

Pogajanja s Sindikatom državnih organov Slovenije bodo po ministrovih besedah najverjetneje znova nadaljevali po tem, ko bo stekel krog pogajanj s sindikati javnega sektorja, ki je predviden za ta teden. Pri tem upa, da bo prevladal razum in da bo stavka končana oz. vsaj zamrznjena.

Sorodna novica Props: Upravne enote morajo v določenih primerih vozniška dovoljenja podaljšati tudi med stavko

Ministrstvo: Edino pravo mesto za zaključek stavke je za pogajalsko mizo

Na ministrstvu za notranje zadeve zatrjujejo, da se zavedajo težav na upravnih enotah in da si prizadevajo za konstruktiven dialog in dogovor s sindikati. "Ocenjujemo, da je edino pravo mesto za zaključek stavke za pogajalsko mizo. Prav zato smo intenzivirali dejavnosti s ciljem iskanja rešitev za izboljšanje pogojev za delo zaposlenih na upravnih enotah," so zapisali v izjavi za javnost.

Ob tem poudarjajo, da so omejeni tako s financami kot zavezami drugim sindikatom v okviru pogajanj o novem plačnem sistemu. Prav ta naj bi sicer tudi zaposlenim na upravnih enotah prinesel izboljšanje položaja, čeprav Verk o tem dvomi. "Nov plačni sistem ne bo prinesel neke velike dodane vrednosti za upravne enote kot najslabše plačan sistem javnih uslužbencev. Po drugi strani se bo pa tudi ta razlika, ki naj bi se izpogajala, izplačevala po delih, kar pomeni, da bodo inflacija in podražitve to zadevo že vnaprej ugonobile," je Verk glede pogajanj dejal za Radio Slovenija.

Ta teden stavkovnih pogajanj o zahtevah uradnikov sicer ne bo, saj potekajo tako stebrna kot krovna pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, katerega ključni del je nova plačna lestvica. Ta po navedbah ministrstva predvideva "dodatne finančne učinke na povišanje plač javnih uslužbencev", s poudarkom na najnižje plačanih delovnih mestih, ki so tudi na upravnih enotah.

Na upravnih enotah napovedujejo zaostritev stavke

Na novomeški upravni enoti stavka 74 zaposlenih, 13 pa ne, nujno delo organizirali s posebnim sklepom

Podobno kot na drugih upravnih enotah so danes stavkali tudi na novomeški upravni enoti. Po besedah načelnice Mateje Sotler Štor so delo organizirali tako, da je s posebnim sklepom določila 18 ljudi, ki morajo izvajati nujne naloge, ki jim jih nalaga zakon. 13 ljudi se je izreklo, da ne stavka, vsi drugi od skupno 74 zaposlenih pa stavkajo, je dejala. Kljub temu skušajo opraviti kar največ nalog, tako da bistvenega izpada dela po njenih besedah ni.

Se pa načelnica boji zaostritve stavke, ki je za prihodnjo sredo napovedana tudi na njihovi upravni enoti. V tem primeru upa, da bo ministrstvo izdalo jasne usmeritve za vse upravne enote, da bodo lahko te enotno izvajale potrebne naloge. Zaposlene, ki stavkajo, načelnica sicer razumne. "Naši sodelavci so izjemno prizadevni, pridni, strokovni, usposobljeni, pri tem pa žal kot načelnica nimam v nobenih orodij, ki bi mi omogočala, da bi jih nagradila kaj več kot moralno," je dejala. Razume pa tudi ministrstvo, da je težko uskladiti vse zahteve.

Minister je sicer danes poleg novomeške upravne enote obiskal še upravni enoti Trebnje in Brežice. Na vseh treh se je srečal z vodstvom in zaposlenimi. Šlo je sicer za delovne obiske, ki so jih začeli že njegovi predhodniki in katerih namen je, da se minister seznani z delom posameznih upravnih enot.

Zaposleni na upravnih enotah so stavkali že osmo sredo