Stare pnevmatike so nevarne v zimskem vremenu. Foto: BoBo
Stare pnevmatike so nevarne v zimskem vremenu. Foto: BoBo

Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Če te opreme nimate, vam grozi kazen 40 evrov, če bi ovirali promet, pa 500 evrov in pet kazenskih točk.

Tudi vozniki tovornih vozil morajo imeti zimsko opremo, ki jo sestavljajo dve zimski pnevmatiki na pogonskih kolesih z najmanj trimilimetrskim profilom in lopata. Tovorno vozilo je lahko opremljeno tudi s štirimi letnimi pnevmatikami z minimalno globino profila tri milimetre, snežnimi verigami in lopato.

Ob tem na Agenciji za varnost v prometu voznikom svetujejo, naj raje uporabljajo zimske pnevmatike, saj omogočajo varnejšo in zanesljivejšo vožnjo. Pnevmatike je po besedah agencije treba zamenjati takrat, ko ne zadostujejo več zakonskim omejitvam, vozniki pa naj upoštevajo tudi starost pnevmatik.

Od leta 2011 morajo imeti vse nove pnevmatike nalepko z enostavnimi EU-oznakami za pnevmatike, ki povedo, kako pnevmatike vplivajo na porabo goriva, kakšna je zaviralna pot na mokrem cestišču in kakšno glasnost povzročajo. Na podlagi teh podatkov lahko vozniki naredijo preprosto primerjavo. A ker te oznake priskrbijo proizvajalci, je bolj smiselno narediti primerjavo med pnevmatikami na podlagi testov pnevmatik neodvisnih inštitutov, še svetuje agencija.