Po strelski eksploziji na božični tekmi s Celovčani je Miha Zajc vajo ponovil še na tekmi z Gradčani. Foto: www.alesfevzer.com
Po strelski eksploziji na božični tekmi s Celovčani je Miha Zajc vajo ponovil še na tekmi z Gradčani. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so med prazniki najboljša ekipa Lige IceHL. Na zadnjih petih tekmah so dosegli 23 golov in osvojili 12 točk. Povišali so naskok pred Dunajem, Asiagom in Gradcem. Vseeno se obeta napet boj za deseto mesto, ki še vodi v dodatne kvalifikacije. Do konca je še 15 krogov, s takimi predstavami pa je mogoč tudi skok na lestvici navzgor.

Tokrat so manjkali kapetan Žiga Pavlin, Rok Kapel, Aljoša Crnović in Jaka Šturm. Olimpija je igrala le s šestimi branilci. Pristop je bil znova odličen in res škoda, da se na Celovški 25 ni zbralo več gledalcev. Po prazničnem sijajnem obisku je bilo tokrat 1250 gledalcev.

Vodstvo Gradca ni šokiralo zmajev
Z golom iz power-playa Renarsa Krastenbergsa v 11. minuti so Gradčani dobili uvodno tretjino 36. kroga. Bližala se je že polovica tekme, ko so 99ersi še kar vodili z 1:0, a nato so zmaji v zgolj 37 sekundah poskrbeli za preobrat.

Obakrat je sijajno podal Miha Zajc, tako da ne Jaka Sodja ne Maris Bičevskis nista imela težkega dela za izenačenje in vodstvo 2:1. Šokirani gostje so si še hitro privoščili izključitev, kar je v 31. minuti kaznoval prav Zajc.

Prvič do petih točk
Zelena številka 88 je v nadaljevanju še potrdila izredno praznično formo: na začetku 39. minute je Zajc zadel za 4:1. Piko na i za hat-trick je 27-letni napadalec postavil v 55. minuti z zadetkom za končnih 5:1.

S petimi točkami je Zajc točkovno še presegel božično predstavo proti KAC-u, ko je ob treh golih in podajah nato dosegel še odločilni kazenski strel za zmago. Po dveh tekmah brez točke je Zajc bil dvakratni asistent ob nepričakovani zmagi pri vodilnem Fehevarju (5:1), zdaj pa je bil vpleten v vseh pet golov Olimpije.

Sorodna novica Zajc s predstavo kariere skreiral veliko vrnitev Olimpije

Zajc: S takimi predstavami se lahko uvrstimo v končnico
"Nova izjemna tekma. Začeli smo malce slabše in Gradec je povedel. V drugi tretjini smo se zbrali in začeli nadzorovati tekmo. Ko smo začeli igrati agresivneje, nam niso bili več kos. V zadnjih tednih igramo odlično. Igralci smo se ujeli, veliko posest ploščka imamo. Samozavest je velik dejavnik, zdaj je res ne manjka. Upam, da bomo stopnjevali formo. S takimi predstavami se lahko uvrstimo v končnico," je povedal Zajc.

Karhula: Zmagujemo tudi, ko ne gre vse po načrtih
"V prvi tretjini smo bili korak prepočasni. V drugi tretjini smo odigrali veliko bolje, steklo je v napadu. V zadnjih tednih smo začeli igrati bolj preprosto. Vzdušje v garderobi je izjemno, vse se je poklopilo. Zdaj zmagujemo tudi, ko ne gre vse po načrtih. Samozavest je močno narasla. Manjka veliko igralcev, nekateri so poškodovani, drugi imajo gripo, a drugi so stopili skupaj," je bil zadovoljen trener Antti Karhula, ki ga je precej zdelal prehlad, močno je kašljal.

"Na začetku sezone smo imeli velike težave z učinkovitostjo. Nismo bili samozavestni pred vrati. Zdaj se je odprlo, tudi sreča je na naši strani. Na Madžarskem so imeli gostitelji velike priložnosti, a nikakor niso zadeli, mi pa smo jim napolnili mrežo," je dodal finski strateg, ki pričakuje, da se bo kapetan Pavlin vrnil v torek. Kapel in Crnović bosta manjkala dlje časa.

Prvi napad zmajev je napolnil mrežo Gradca. Foto: SŽ Olimpija
Prvi napad zmajev je napolnil mrežo Gradca. Foto: SŽ Olimpija

Predan: Užitek je igrati za Olimpijo v teh dneh
"Ko enkrat steče, naj kar traja. Proti KAC-u smo prejšnji teden zaostajali že z 0:3, a smo se vrnili. Odprlo se nam je in steklo je v napadu. Ko smo v zaostanku, ni nobene panike, saj se zavedamo, da lahko dosežemo veliko zadetkov. Užitek je igrati za Olimpijo v teh dneh," je razmišljal Aljaž Predan.

Na Dunaju se bodo delile dvojne točke
"Samozavest je res nerealna. Že pred tekmo smo prepričani, da bo na koncu dober izid. Ko stopim v garderobo, že čutim, da bomo zmagali. Na začetku sezone ni šlo po načrtih in nato želiš na silo priti do ugodnega izida, a tako seveda ne gre. V garderobi je zelo sproščeno vzdušje, že dolgo časa ni bilo čutiti neke jeze. Zdaj gremo na Dunaj, kjer se bodo v soboto delile dvojne točke. Prepričan sem, da lahko tudi to tekmo dobimo," je še dodal napadalec, ki se je kalil v akademiji Salzburga.

Tudi Vorarlberg in Pustertal sta ulovljiva
Med božično-novoletnimi prazniki so zeleno-beli na petih tekmah osvojili kar 12 točk in so se utrdili na 10. mestu, ki še kot zadnje prinaša razigravanje za vstop v končnico. Pred Dunajčani na 11. mestu ima Olimpija zdaj 10 točk prednosti, sočasno pa po točkah ujela Vorarlberg in se približala Pustertalu.

Sledi pot na Dunaj
Zgoščen praznični ritem tekem ne pojenja: Olimpija v soboto gostuje na Dunaju, v torek pa pri Pustertalu, nato se vrne domov za tekmi z Beljakom in Bolzanom.

Zadetki s tekme SŽ Olimpija - Gradec

36. krog:

SŽ OLIMPIJA – GRADEC
5:1 (0:1, 4:0, 1:0)
1250; Sodja 27., Bičevskis 28., Zajc 31., 39., 55.; Krastenbergs 11.

DUNAJ – FEHERVAR
** 4:3 (0:1, 1:1, 2:1)
** - kazenski streli

SALZBURG – LINZ
3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

INNSBRUCK – BELJAK
* 4:3 (1:2, 1:1, 1:0)
* - v podaljšku

VORARLBERG – BOLZANO
4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

PUSTERTAL – ASIAGO
* 4:3 (0:1, 2:0, 1:2)
* - v podaljšku


Lestvica, redni del:

                             * x      
FEHERVAR               35 20 2 3 10 67
SALZBURG               33 18 5 2  8 66
KAC CELOVEC            33 18 3 5  7 65
LINZ                   34 16 3 5 10 59
BOLZANO                34 16 4 0 14 56
INNSBRUCK              33 14 4 5 10 55
--------------------------------------
BELJAK                 33 14 4 3 12 53
PUSTERTAL              33 14 2 3 14 49
VORARLBERG             34 13 1 3 17 44
SŽ OLIMPIJA            33 11 4 3 15 44
--------------------------------------
DUNAJ                  33  6 6 4 17 34
ASIAGO                 33  6 4 6 17 32
GRADEC                 33  5 4 4 20 27
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih