Razpoloženje v ekipi UAE je bilo na petkovem treningu na visoki ravni. Foto: Twitter/UAE
Razpoloženje v ekipi UAE je bilo na petkovem treningu na visoki ravni. Foto: Twitter/UAE

Gre za največjo kolesarsko dirko na Nizozemskem (in sploh edino, ki je ta hip uvrščena v najvišji tekmovalni razred, se pravi svetovno serijo). Dirka nima ravno najdaljše tradicije, saj bo izvedena "šele" 57. in je v tem pogledu mlajša od naslednjih dveh. V sredo bo na sporedu Valonska puščica, naslednjo nedeljo pa še Liege−Bastogne−Liege, ki je zadnji spomenik v pomladanskem delu sezone (ob koncu sezone je na sporedu le še Lombardija).

Profil nedeljske dirke. Foto: Organizator
Profil nedeljske dirke. Foto: Organizator

33 klancev in več kot 3000 višincev
Dirka se bo začela ob 10.50 v Maastrichtu, končala pa se bo 253,6 km dlje v kraju Berg en Terblijt (blizu Valkenburga). Trasa je izrazito razgibana, saj bo karavana morala premagati 33 kratkih klancev, skupno pa več kot 3000 višinskih metrov.

Zmagovalec na odru po tradiciji dobi 'konkreten kozarec' piva. Lani je takole nekaj požirkov naredil Poljak Michal Kwiatkowski. Foto: EPA
Zmagovalec na odru po tradiciji dobi 'konkreten kozarec' piva. Lani je takole nekaj požirkov naredil Poljak Michal Kwiatkowski. Foto: EPA

Oči bodo uprte v Cauberg
V zgodovini je bil običajno ključni klanec Cauberg (600 metrov, povprečni naklon 8,3 odstotka). Dirka se je mnogokrat končala le malo po vrhu tega vzpona, v zadnjih letih pa so organizatorji v želji po nepredvidljivosti razpleta cilj prestavili za nekaj km na ravnino in tako običajno zdaj odloča sprint manjše skupine. Kolesarji bodo Cauberg letos premagali dvakrat (81 in 18 km pred ciljem). Po zadnjem obisku Cauberga se bodo povzeli še na Geulhemmerberg (1 km, povprečni naklon 5,9 odstotka; 14 km do cilja) in Bemelerberg (700 metrov, povprečni naklon 5,9 odstotka, 7 km do cilja).

Pogačar favorit številka 1
Trasa je pisana na kožo Tadeju Pogačarju (UAE), ki je ob odsotnosti mojstrov klasik (in nekdanjih zmagovalcev Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta) nesporno prvi favorit. Kvota za njegovo zmago je izrazito nizka (2,1). V drugi vrsti so Tom Pidcock (11), Benoit Cosnefroy (13), Sergio Higuita (19), Tiesj Benoot (23) in Neilson Powless (26).

Sorodna novica Tadej Pogačar

"Lačni uspehov"
Pogačar bo v sedlu prvič po Flandriji, ki je bila njegov cilj pomladi in jo je v velikem slogu tudi dobil. "Pomlad nam je prinesla veliko uspehov, a pred prihodom v Ardene smo lačni uspeha, želimo si velikih izidov. Tu sem tekmoval samo enkrat, vem, da je dolga, teren je zahteven, tako moramo biti pripravljeni na težko dirko," razmišlja Pogačar. Tu je nastopil leta 2019, ko ni prišel do cilja, kar je eden redkih odstopov v njegovi karieri. Po Liegeu ga čaka kratek odmor, nato pa višinske priprave na Dirko po Franciji.

"V Monacu sem naredil nekaj dobrih treningov. Forma je še vedno tu, zato se te dirke še kako veselim. Gotovo ne bo lahko zmagati, a imamo ambicije. V vsakem primeru pa želim biti zbran vse do dirke Liege-Bastogne-Liege," je povedal Pogačar, ki pa je o številnih klancih še dodal: "Nisem si zapomnil vseh imen, ker jih je res tako veliko." V resnem slogu pa je dodal, da je na petkovem treningu dvakrat premagal Cauberg in povsem zadnji Bemelerberg. Očitno je, da se pripravlja taktika za nedeljo ...

Sorodna novica Najprej se je veselil Cosnefroy, a zmagovalec je bil Kwiatkowski

Še dva Slovenca
Slovenske barve bosta ob najboljšem kolesarju sveta branila še Matej Mohorič in Matevž Govekar (Bahrain Victorius). Prav Mohorič je edini Slovenec, ki je to dirko do zdaj končal v prvi deseterici (več spodaj).

Dolgo čakanje na razglasitev zmagovalca
Zadnji dve dirki sta se končali s tesnim sprintom dvojice, v katerem dolgo ni bilo jasno, kdo je sploh zmagal (lani je bil nekaj časa kot zmagovalec celo napačno razglašen Benoit Cosnefroy). Organizatorji se letos želijo ogniti napetim trenutkom po koncu dirke, zato so sporočili, da so pred letošnjo dirko izboljšali fotofiniš.

Razpleti zadnjih 10 dirk

LetoZmagovalecDržavaNajboljši Slovenec
2022Michal KwiatkowskiPoljska12. Jan Tratnik
2021Wout van AertBelgija9. Matej Mohorič
2020odpadlozaradipandemije
2019Mathieu van der PoelNizozemska38. Grega Bole
2018Michael ValgrenDanska63. Grega Bole
2017Philippe GilbertBelgija67. Grega Bole
2016Enrico GasparottoItalija68. Jan Polanc
2015Michal KwiatkowskiPoljska102. Grega Bole
2014Philippe GilbertBelgija112. Matej Mohorič
2013Roman KreuzigerČeškaSimon Špilak (odstop)

Slovenci na tej dirki dolgo niso imeli pretiranega uspeha. Pred pandemijo se je namreč le Urošu Murnu uspelo uvrstiti v prvo trideseterico, v zadnjih dveh izvedbah pa sta bila blizu najboljšim Mohorič in Jan Tratnik. To je ena redkih odmevnih dirk, kjer so Slovenci torej še brez zmagovalnega odra. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

UvrstitevKolesarLetoZaostanek
9.Matej Mohorič2021+0:03
12.Jan Tratnik2022+0:29
13.Matej Mohorič2022+1:42
23.Uroš Murn2005+0:21