Ivan Basso se je dvakrat veselil zmage na Giru. Foto: Reuters
Ivan Basso se je dvakrat veselil zmage na Giru. Foto: Reuters
Marcel Kittel
Marcel Kittel je odlično začel sezono, z januarsko zmago v Avstraliji (na fotografiji), potem pa mu je uspela le še ena etapna zmaga, in sicer na Dirki po Poljski. Foto: EPA
Basso bo kolesaril zgolj še za zabavo

37-letni Basso je dvakrat zmagal na Dirki po Italiji (2006 in 2010), a ima tudi madež dopinga, saj dve leti ni smel nastopati. Leta 2006 so ga prireditelji v Franciji označili kot nezaželenega zaradi sumov, da si pomaga na nedovoljen način, preiskave tega sicer niso potrdile, a je pozneje sam priznal, da je imel stike z razvpitim zdravnikom Eufemianom Fuentesom iz afere Puerto.

Po upokojitvi bo prevzel druge naloge v ekipi Tinkoff-Saxo, za zdaj moštvo še ni pojasnilo, kakšna bo njegova vloga.

Odločitev o koncu športne poti je razkril v Milanu, kjer so prireditelji Gira predstavili traso za naslednje leto. "Zame to ni žalosten dan. Vem, da bom ostal v kolesarskem svetu. Utrujen sem, bolezen pa je tudi vzela svoj davek, tako da bi zelo težko še kolesaril na želeni ravni," je dejal Basso.

"Ne bi si želel, da bi kariero končal popolnoma izžet. V tej sezoni sem prišel do ugotovitve, da ne morem več voziti, kot bi si želel. Zdaj pridejo v ospredje družina in novi izzivi," je še dodal.

Kittel v ekipi s prijateljem Tonyjem Martinom
Nemški kolesar Marcel Kittel je podpisal dveletno pogodbo z belgijsko ekipo Etixx QuickStep. Kittel je prejšnjo ekipo Giant Alpecin zapustil, čeprav je imel z njo še enoletno pogodbo.

27-letni Kittel ima za seboj skromno sezono z le dvema zmagama. Načele so ga poškodbe in bolezni, zato se je z Giantom Alpecinom dogovoril za razveljavitev pogodbe.

Pri QuickStepu so zadovoljni, da so v svoje vrste dobili kolesarja, ki je v letu 2014 dobil štiri etape na Dirki po Franciji in se uveljavil kot eden najboljši šprinterjev na svetu.

"Navdušeni smo zaradi Marcelovega prihoda. V zadnjih letih je pokazal izjemno hitrost, kar ga umešča med najboljše sprinterje v zgodovini tega športa. Kot ekipa se bomo trudili postaviti ga v primeren položaj in zgradili ekipo okrog njega. Prepričani smo, da lahko dosežemo še veliko in da še nismo videli najboljšega, kar lahko ponudi Marcel," je dejal vodja belgijske ekipe Patrick Lefevere.

Kittel je dodal: "Veselim se novih izzivov v ekipi, ki je po mojem mnenju ena najmočnejših na svetu. Je ena najbolje organiziranih in sestavljenih. Ponuja mi visoko profesionalno okolje, v katerem se lahko razvijam in napredujem. Za nameček je v ekipi kar nekaj prijateljev in tudi eden mojih najboljših prijateljev Tony Martin."

Basso bo kolesaril zgolj še za zabavo