Alberto Contador je prvi cilj sezone izpolnil, drugega pa bo poskušal julija, ko bo naskakoval tretjo zmago na Touru. Foto: EPA
Alberto Contador je prvi cilj sezone izpolnil, drugega pa bo poskušal julija, ko bo naskakoval tretjo zmago na Touru. Foto: EPA
Alberto Contador in Oleg Tinkov
Alberto Contador in lastnik moštva Oleg Tinkov, ki si je zmagi Španca v čast pobarval lase, med zadnjo etapo. Foto: EPA
Fabiano Aru, Alberto Contador, Mikel Landa
Med prvimi tremi sta dirko končala tudi Astanina Fabiano Aru in Mikel Landa. Foto: EPA
Contador pričakovano zmagovalec Gira

i Dirke po Italiji brez težav rožnato majico pripeljal v Milano in drugič v karieri osvojil tritedensko dirko po Apeninskem polotoku.

Zadnja etapa je bila priložnost za sprinterje, ki so se za zmago udarili po prevoženih sedmih krogih po milanskih ulicah, vendar pa sta se za zmago v etapi udarila ubežnika. Etapa se je sicer začela v Torinu. Zanimiv boj v Milanu je pripadel Belgijcu Ilju Keisseju, drugi je bil Avstralec Luke Durbridge, tretji pa Nemec Roger Kluge. V Milanu je imelo kar nekaj kolesarjev težave s predrtimi zračnicami, med njimi tudi Luka Mezgec. Slovenski sprinter, ki je lani dobil zadnjo etapo Gira, je bil tokrat šesti. Jan Polanc je zasedel 136. mesto, tik za njim pa je v cilj prišel Grega Bole.

Dirka je bila odločena že pred zadnjo etapo, ki jo je Contador prevozil s kolesom, pobarvanim z rožnatimi odtenki, lastnik moštva ruski milijarder Oleg Tinkov pa si je v Contadorjevo čast lase prebarval z rožnato barvo. Španec, ki dirka za moštvo Tinkoff-Saxo, je tretjič skupni seštevek Gira končal na prvem mestu, vendar so mu lovoriko iz leta 2011 odvzeli, ker je padel na dopinšekem testu (ostal je tudi brez Toura 2010). Tako je zmagovalec tistega leta Michele Scarponi. Contador je sicer Giro dobil tudi leta 2008, ko je bila zadnja etapa prav tako v Milanu.

Z mislimi Španec že pri Touru
Contador je rožnato majico prvič oblekel po peti etapi, v njej je ostal oblečen tudi po tem, ko je bil v šesti etapi udeležen v množičnem padcu, v katerem si je dvakrat izpahnil ramo. Zato pa je rožnato majico, sicer za kratek čas, izgubil po udeležbi v množičnem padcu na 13. etapi. Po enem dnevu je spet oblekel rožnato majico. Kljub številnim poskusom in napadom, da bi ga slekli, je zadržal vse do konca dirke.

Contador je ubranil vse napade tudi na zahtevnih gorskih etapah, čeprav mu je prav na zadnji sobotni etapi z gorskim ciljem za vrat dihalo moštvo Astana in letošnje veliko presenečenje Gira 24-letni Italijan Fabio Aru. Contador želi letos ponoviti izjemen podvig že umrlega legendarnega Italijana Marca Pantanija ter v istem letu osvojiti dve največji dirki na svetu zapored, po Giru še slovito francosko preizkušnjo Tour de France.

Pred začetkom napovedal, da je to zadnji Giro
"Zahvaljujem se Italijanom za naklonjenost. Vsi so lepo ravnali z mano, za kar se jim res zahvaljujem. Med tremi težkimi tedni se je na Giru zgodilo vse, kar si lahko zamislite. Sem sem prišel z mislijo na zmago, a bil sem zelo previden. Potem sem padel in si poškodoval ramo. Sledil je mitski vzpon na Mortirolo, v soboto pa moje noge na vzponu na Finestre niso bile prave. Za nami je čudovit Giro in zares posebna izkušnja zame. Ne vem, koliko časa bom potreboval za regeneracijo in da si bom opomogel. Utrujen sem in vem, da bo trajalo nekaj časa. Zame je bil Giro zelo čustven. Rekel sem, da bo to moj zadnji nastop v Italiji, a nikoli ne veš. Kot pravimo v Španiji, nikoli ne reci nikoli," je dejal Contador.

"Vsi ljudje, tisti, ki me spremljajo prek televizijskih zaslonov, moji kolesarski kolegi, navijači, prav vsi vedo, da je ta zmaga že moja tretja," je še dodal Španec, ki je polemiko v povezavi s po njegovim sporno dopinško kršitvijo sprožil že v soboto, ko je na zmagovalnem odru pokazal tri prste.

Polanc nekaj časa v modri majici
V skupni razvrstitvi je imel 32-letni Contador, ki je sedmič dobil tritedensko dirko (dva Toura, dva Gira, tri Vuelte), minuto in 53 sekund prednosti pred Italijanom Arujem, več kot tri minute pa pred rojakom Mikelom Lando, ki je bil tretji. Oba omenjena kolesarja sta člana Astane. Po Bernardu Hinaultu je Contador šele drugi kolesar, ki ima na vsaki izmed največjih treh dirk po vsaj dve zmagi. Od Slovencev je bil najvišje uvrščen Polanc, ki je nekaj časa nosil tudi modro majico za najboljšega hribolazca. Zmagovalec pete etape je bil 53., na 61. mestu je dirko končal Bole, Mezgec pa je bil 138.

Rožnata majica je pripadla Špancu. Preostale tri pa so osvojili Italijani. Zmagovalec med mladimi kolesarji in lastnik bele majice je postal Aru. Največ točk na gorskih ciljih za modro majico je zbral Giovanni Visconti, boj za rdečo majico za najboljšega po točkah pa je dobil Giacomo Nizzolo.

21. etapa Torino-Milano, 185 km:                
  1. I. KEISSE         BEL     4:18:37
  2. L. DURBRIDGE      AVS    isti čas
  3. R. KLUGE          NEM       +0:09
  4. A. PORSEV         RUS         vsi
  5. G. NIZZOLO        ITA            
  6. L. MEZGEC         SLO            
  7. E. VIVIANI        ITA        isti
  8. M. HOFLAND        NIZ            
  9. D. APPOLLONIO     ITA            
 10. E. FAVILLI        ITA         čas
 ...                                  
 46. A. CONTADOR       ŠPA        0:18
136. J. POLANC         SLO        2:44
137. G. BOLE           SLO    isti čas

Končni vrstni red:                    
  1. A. CONTADOR       ŠPA    88:22:25
  2. F. ARU            ITA       +1:53
  3. M. LANDA          ŠPA        3:05
  4. A. AMADOR         KOS        8:10
  5. R. HESJEDAL       KAN        9:52
  6. L. KONIG          ČEŠ       10:41
  7. S. KRUIJSWIJK     NIZ       10:53
  8. D. CARUSO         ITA       12:08
  9. A. GENIEZ         FRA       15:51
 10. J. TROFIMOV       RUS       16:14
 ...                                  
 53. J. POLANC         SLO     2:55:08
 61. G. BOLE           SLO     3:15:43
138. L. MEZGEC         SLO     5:34:36
Contador pričakovano zmagovalec Gira