Tadej Pogačar že na začetku sezone dokazuje, da je odlično pripravljen. To je že njegova 64. zmaga v karieri. Foto: AP
Tadej Pogačar že na začetku sezone dokazuje, da je odlično pripravljen. To je že njegova 64. zmaga v karieri. Foto: AP

25-letnik je ušel na makadamskem delu vzpona na Santa Mario, ki je najtežji in najdaljši na dirki. Tekmeci na čelu s Seppom Kussom so skušali priključiti, toda napad Slovenca je bil preveč silovit. Prednost je začela skokovito naraščati. 60 kilometrov pred ciljem je znašala skoraj dve minuti, 20 kilometrov pozneje več kot tri minute in pol. Zmaga od takrat naprej ni bila niti enkrat pod vprašajem, saj je bila prednost vseskozi več kot tri minute.

Slovenski as je imel ob progi tudi pomoč številnih slovenskih navijačev. Foto: AP
Slovenski as je imel ob progi tudi pomoč številnih slovenskih navijačev. Foto: AP

V zadnjih kilometrih se je Pogi smejal v kamero in v Sieni mahal navdušenim navijačem. Takoj po prihodu v cilj je nekaj centimetrov za zadnjo črto v zrak zmagoslavno dvignil kolo.

Matej Mohorič peti

Drugi je bil Latvijec Toms Skujins (2:44), tretji Belgijec Maxim van Gils (2:47). Prejšnja rekordna zmaga na dirki Strade Bianche je bila 42 sekund leta 2012.

Na dirki so nastopili še trije Slovenci. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil peti, potem ko je bil večino časa v skupini preostalih najboljših, ki so se borili za visoka mesta. Na koncu je za Pogačarjem zaostal štiri minute in 26 sekund.

Pogačar z novim trenerjem udarno začel sezono v Sieni

Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) in Domen Novak (UAE Team Emirates) sta bila v Toskani v službi svojih slovenskih kapetanov na dirki.

Ponovil vajo izpred dveh let

Pogačar je dirko Strade Bianche dobil že pred dvema letoma, ko je napadel na istem mestu, le da je bilo takrat do cilja 50 kilometrov. Lani na njej ni nastopil, zmage pa se je veselil Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ki je bil tokrat četrti.

"Dirka je bila od začetka zelo hitra in presenetljivo selektivna. Dvomim, da je to kdo pričakoval. Ko smo prišli do odseka Monte Sante Marie, so bile vremenske razmere zelo zahtevne. V skupini je ostalo le še okoli 25 kolesarjev, obenem nobena ekipa ni imela veliko pomoči," je razloge za hiter napad razkril Pogačar.

Pogačar po 81 km dolgem napadu ugnal tekmece za skoraj tri minute

Pogačar: Dokaz, da so bile priprave dobre

"Ekipa je opravila sijajno delo in otežila dirko. V določenem trenutku se ni prav nič videlo in odločil sem se za napad. Vedel sem, da bo dolg, a ko sem si zagotovil prednost, sem vztrajal do konca. Hitro je bilo jasno, da bo dirka zelo zahtevna. Ko je močno deževalo, sem se dobro počutil. Rekel sem si, da bom poskusil tvegati in dirkati 'solo'," je še dodal kolesar UAE Emirates, ki je pozneje v pogovoru za Val 202 poudaril pomoč ekipnega kolega Domna Novaka.

"Prva dirka v sezoni je vedno psihično zahtevna, saj nikoli ne veš, v kakšni formi boš pričakal sezono. Letos sem začel malce pozneje, s čimer sem imel več časa za priprave. Obrestovalo se je," je še pripomnil Pogačar.

Novi trener in nove metode dela

"Ker imam novega trenerja, sem si letos vzel nekaj več časa, da preučim metode dela, in začel dirkati kakšen teden pozneje. Lepše ne bi mogel začeti. Bila je težka dirka, 30 km več sem trpel kot pred dvema letoma," je za Val 202 povedal Pogačar.

"Zadnjih pet kilometrov sem se spraševal, ali bo moj prvi trener Miha Koncilija spet ob trasi. In je bil," je še povedal Pogačar.

Mohorič je bil zadovoljen s petim mestom: "Stopničke so bile dosegljive, ampak sem zamudil moment. Tudi peto mesto je spodbuden rezultat, sem ponosen nanj, ker je bilo težko prigarano. Tadej je še enkrat dokazal, da je številka ena na svetu. Sam sem dirkal dobro, ekonomično, precej bolje kot prejšnji vikend. Dirka je bila, ker se je razpletla tako zgodaj, pretežka za moj okus. Na vzponih nisem najboljši in po štiri tisoč višinskih metrih se utrujenost pozna. Peto mesto je dober rezultat, zmagati danes ni bilo mogoče," je v pogovoru za Val 202 povedal Mohorič.

Trasa precej otežena

18. dirka Strade Bianche je bila precej drugačna, kot smo je bili vajeni zadnja leta. V prizadevanjih, da se utrdita kandidatura in status novodobnega kolesarskega spomenika, jo je organizator RCS Sport podaljšal na več kot 200 kilometrov in povečal število makadamskih odsekov.

Tadej Pogačar je Starde Bianche osvojil drugič v treh letih. Foto: AP
Tadej Pogačar je Starde Bianche osvojil drugič v treh letih. Foto: AP

Od Siene do Siene je kolesarje čakalo 215 kilometrov, namesto 11 je bilo kar 15 odsekov belih cest v dolžini 71,5 km, sočasno pa so vsi vzponi po toskanskih gričih prinesli več kot 3500 višinskih metrov.

Pri ženskah zmaga v Belgijo

137 km dolgo preizkušnjo po makadamskih cestah Toskane je dobila Belgijka Lotte Kopecky. Nastopale so tudi štiri Slovenke, Urša Pintar, Pija Galof in Špela Colnar v dresu ekipe BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo ter Špela Kern (Cofidis).

Najprej so se po Toskani podale kolesarke. Foto: AP
Najprej so se po Toskani podale kolesarke. Foto: AP

18. STRADE BIANCHE

Siena–Siena, 215 km
(15 odsekov makadama v skupni dolžini 71,5 km in 3669 višinskih metrov)

Izidi:

Končni vrstni red, 215 km:            
 1. T. POGAČAR         SLO     5:19:45
 2. T. SKUJINŠ         LAT       +2:44
 3. M. VAN GILS        BEL        2:47
 4. T. PIDCOCK          VB        3:50
 5. M. MOHORIČ         SLO        4:26
 6. B. COSNEFROY       FRA        4:39
 7. D. FORMOLO         ITA        4:41
 8. L. MARTINEZ        FRA        4:48
 9. F. ZANA            ITA        4:49
10. C. LAPORTE         FRA        5:17

Riddle: ID: gWstvZw1