Antoine Griezmann se je po dveh zapravljenih priložnostih v finalu lahko le prijel za glavo. Foto: Reuters
Antoine Griezmann se je po dveh zapravljenih priložnostih v finalu lahko le prijel za glavo. Foto: Reuters
Renato Sanches
Renato Sanches je bil najboljši med mladeniči, rojenimi leta 1994, in mlajšimi. Foto: EPA

25-letni napadalec Atletico Madrida je bil najboljši strelec prvenstva. Dosegel je šest golov, obenem pa je prispeval še dve podaji. Griezmann je bil junak francoske zmage v polfinalu, ko je dosegel oba gola proti Nemčiji, zabil je tudi v četrtfinalu ob zanesljivi zmagi nad Islandijo in zrežiral preobrat v osmini finala proti Irski, ki je povedla, nato pa je dvakrat zadel Griezmann. A v finalu je, tako kot tudi v finalu Lige prvakov, ko je zapravil 11-m za Atletico, razočaral. Imel je dve veliki priložnosti. Že v uvodnih minutah se je z obrambo izkazal Rui Patricio, v drugem polčasu pa je iz še ugodnejšega položaja Griezmann meril prek vrat. Obakrat je streljal z glavo.

Sanches najboljši med mladimi igralci
Najboljši mladi nogometaš turnirja je postal Renato Sanches. Šele 18-letni mladenič se je med prvenstvom uveljavil kot motor portugalske igre na sredini igrišča. Doslej je igral za Benfico, v novi sezoni pa bo branil barve Bayerna. Münchenčani so zanj odšteli 35 milijonov, z vsemi dodatki pa se lahko vrednost posla povzpne na 80 milijonov evrov.

Rui Patricio, Guerreiro, Pepe in Ronaldo med najboljših 11
Ob štirih Portugalcih so v idealni postavi še trije Nemci ter po dva Francoza in Valižana. V vratih je Portugalec Rui Patricio, ki je bil zanesljiv skozi vse prvenstvo, zablestel pa je v velikem finalu, ko je bil ob Ederju, ki je dosegel odločilni zadetek, glavni junak portugalske zmage. Obrambno linijo tvorijo po dva Nemca in Portugalca. Na bokih sta mladeniča Joshua Kimmich in Raphael Guerreiro, v osrčju zadnje linije pa Jerome Boateng in Pepe. V vezni liniji so dva Valižana, Joe Allen in Aaron Ramsey, in Nemec Toni Kroos, v napadu pa Portugalec Cristiano Ronaldo ter Francoza Dimitri Payet in Griezmann.

Nagrado je podelila in postavo izbrala ekipa 13 strokovnjakov, ki se je odločala po že pred turnirjem znanih kriterijih, sestavljali pa so jo Alex Ferguson, Alain Giresse, David Moyes, Packie Bonner, Mixu Paatelainen, Savo Milošević, Peter Rudbaek, Gareth Southgate, Thomas Schaaf, Jean-Francois Domergue, Gines Melendez in Jean-Paul Brigger.