Tine Urnaut prvega tekmeca Slovenije zelo dobro pozna. Foto: volleyballworld.com
Tine Urnaut prvega tekmeca Slovenije zelo dobro pozna. Foto: volleyballworld.com

V torek so se slovenski odbojkarji vrnili s Filipinov, kjer so potrdili mesto v končnici prvega od treh letošnjih tekmovanj. V Aziji so na štirih tekmah vpisali polovični uspeh – premagali so Kitajsko in Nizozemsko, klonili pa pred Poljsko in Italijo – in prvi del Lige narodov končali z izkupičkom osmih zmag in štirih porazov.

Ob tem so Slovenci zbrali 25 točk, ki so jim prinesle sedmo mesto in za četrtfinalne tekmece dodelile Japonce. Ti so na zadnjih dveh tekmah doživeli edina poraza in na lestvici z vrha zdrsnili na drugo mesto. Obračun za preboj med najboljše štiri reprezentance v dvorani Ergo v Gdansku bo na sporedu prihodnji četrtek ob 17. uri.

Ne bi rekel, da so Japonci v prvem delu presenetili, saj je njihovo državno prvenstvo vsako leto močnejše. Že v lanski sezoni so v Ligi narodov nanizali nekaj zmag proti vrhunskim reprezentancam. Tudi na svetovnem prvenstvu so proti Francozom izpadli šele po petih nizih.

Tine Urnaut

Planinšič: Tekem se zelo veselimo
Po vrnitvi s Filipinov je selektor Gheorghe Cretu svojim izbrancem namenil dvodnevni počitek, v četrtek pa so se znova vrnili na delo. Prihodnji teden jih v obmorskem mestu na severu Poljske čaka velik izziv. Na pot se bodo podali že v nedeljo.

"Ob začetku reprezentančne akcije smo si zadali cilj, da se uvrstimo med osem najboljših ekip. To nam je uspelo. Zavedali smo se pomembnosti vsake tekme, na vsaki smo želeli zmagati. Z dosedanjim izkupičkom smo lahko zadovoljni, a najpomembnejše tekme nas še čakajo. Zelo se jih veselimo!" je pogled na dosedanji del sezone strnil Uroš Planinšič.

"Po vrnitvi s Filipinov je bilo najpomembneje, da smo se v dveh prostih dneh kar najbolj odpočili. Zdaj so se s polno paro začele priprave na Japonce, s katerimi se v Ligi narodov še nismo pomerili. Zato so morda mala neznanka, a ne dvomim, da nas bo štab izvrstno pripravil na tekmeca."

Sorodna novica Urnaut: Treba bo igrati zelo blizu popolnosti, da bomo premagali Japonce

Urnaut japonsko ekipo dobro pozna
Japonce, četrtfinalne tekmece Slovenije v Ligi narodov, dobro pozna Tine Urnaut, saj v klubski sezoni od lanskega leta igra v tej azijski državi. "Ne bi rekel, da so Japonci v prvem delu presenetili, saj je njihovo državno prvenstvo vsako leto močnejše. Že v lanski sezoni so v Ligi narodov nanizali nekaj zmag proti vrhunskim reprezentancam. Tudi na svetovnem prvenstvu so proti Francozom izpadli šele po petih nizih," je dejal slovenski kapetan.

Vrnitev Vinčića v reprezentanco
Reprezentanci se je pred zaključnim turnirjem Lige narodov na pripravah pridružil Dejan Vinčić, ki je prestal operativni poseg na levem komolcu. Podajalec je začel vaditi po posebnem programu, s katerim se bo skušal čim prej vrniti na igrišče, so še sporočili z OZS-ja.