Srčna, borbena in enotna je rokometna reprezentanca Slovenije. Foto: EPA
Srčna, borbena in enotna je rokometna reprezentanca Slovenije. Foto: EPA
Jure Dolenec
Jure Dolenec je bil z 39 goli najboljši slovenski strelec v Španiji. Skupno je uvrščen na visoko 10. mesto. Foto: EPA
Denič zadovoljen s 4. mestom
Dobelšek, Dolenec in Bezjak strnili vtise po SP-ju
Ocena prvenstva Iva Milovanoviča

Uspeh je nadgradnja šestega mesta z lanskega Eura v Srbiji. Hkrati pa potrditev, da je pot in vizija, ki jo je selektor Boris Denič začrtal, prava. Če je Slovenija pred enim letom v Srbiji zmagala le dvakrat in petkrat izgubila, je v Španiji nanizala sedem zaporednih zmag, nato pa dvakrat izgubila.

Najvišja ocena za opravljeno delo
Poraza, ki sta jim preprečila osvojitev medalje, ne moreta zmanjšati visoke, najvišje ocene slovenskih nastopov na svetovnem prvenstvu. Resda so bili igralci po izgubljenem boju za bron vidno razočarani, toda po prespani noči ali dveh si morajo čestitati in ugotoviti, da so napravili veliko delo.

Denič prekosil Kamenico, Požuna in Serdarušića
Enako mora veljati za selektorja Deniča, ki je prevzel reprezentanco pred dobrima dvema letoma in jo uspešno pomladil. "Tukaj smo le tisti, ki si tu želimo biti," je eno od skrivnosti svojega uspeha razkril Denič, ki se je kot pomočnik Kasima Kamenice, Mira Požuna in Zvonimirja Serdarušića učil na napakah starejših in izkušenejših kolegov. Očitno zelo uspešno, saj jih je z dosežki prekosil.

Vsak igralec pomemben del mozaika
Slovenija se je tako kot v Srbiji tudi v Španiji predstavila kot reprezentanca, ki igra moderen, hiter rokomet visokega ritma. Denič uspešno rotira vseh 14 rokometašev. V ekipi ni zvezdnika, okoli katerega bi se vse vrtelo, pač pa je pomemben vsak igralec, ki čaka na svojo priložnost, svojih pet minut, ko mora na igrišču "pustiti srce".

Reprezentanci dodati še nekaj "mišic"
Očitno pa je, da sicer perspektivni ekipi manjka še nekaj "mišic" oziroma kilogramov, saj se slovenska "lahka" konjenica proti fizično močnejšim reprezentancam pretirano troši, kar je na turnirskem sistemu usodno. Slovenija je tako dobila "pretepaški" dvoboj z Rusijo, a gladko izgubila naslednja dva s prav tako fizično močnima Španijo in Hrvaško. Seveda pa so igralci, kot je steber slovenske obrambe Matej Gaber, v slovenskem "kadrovskem bazenu" redki, zato se tega vprašanja ne da rešiti čez noč.

Gajič: Imamo še veliko prostora za napredek
Kljub temu je prihodnost slovenskega rokometa svetla. "Imamo še veliko prostora za napredek. Naša obveza je, da izboljšamo to 4. mesto," je dan po tekmi s Hrvaško cilj - medaljo - določil Dragan Gajič, ki mu je poškodba mečne mišice preprečila igranje v izločilnih bojih. Prva priložnost za nov napad na medaljo bo evropsko prvenstvo januarja prihodnje leto na Danskem.

Za prikazano igro v Španiji pa še enkrat kapo dol, Slovenija je bila oziroma je ponosna na svoje rokometaše.

Denič zadovoljen s 4. mestom
Dobelšek, Dolenec in Bezjak strnili vtise po SP-ju
Ocena prvenstva Iva Milovanoviča