Po razburljivem dvoboju z Brazilijo Slovenijo v petek čaka favorizirana Španija, nato pa v nedeljo še Bahrajn. V Pariz vodita dve mesti v skupini, zaplete pa se lahko zadnji dan, če bi imela Španija v žepu že dve zmagi (in s tem vozovnico za OI) in bi se tekme z Brazilijo lotila z rezervisti. Foto: EPA
Po razburljivem dvoboju z Brazilijo Slovenijo v petek čaka favorizirana Španija, nato pa v nedeljo še Bahrajn. V Pariz vodita dve mesti v skupini, zaplete pa se lahko zadnji dan, če bi imela Španija v žepu že dve zmagi (in s tem vozovnico za OI) in bi se tekme z Brazilijo lotila z rezervisti. Foto: EPA

Slovenci so hodili po robu, a se rešili. Lahkomiselno so zapravili štiri gole prednosti, Brazilci so z delnim izidom 6:0 prevzeli vajeti igre. V 54. minuti so po zadetku Leonarda Abrahaa vodili s 23:25. Iz brezna je Slovence potegnil predvsem Blaž Janc, v odločilnih trenutkih je Klemen Ferlin prispeval dve obrambi, v zadnjem napadu pa je zadel Domen Novak.

Poškodba kapetana Dolenca
Slovenci so bili od 6. minute brez kapetana Jureta Dolenca, ki si je zvil gleženj. Organizacijo napada je prevzel Miha Zarabec. Slovenija, v vratih je začel Ferlin, je imela v prvem polčasu večinoma gol ali dva prednosti. Šepala je le realizacija (Aleks Vlah je trikrat zgrešil), brazilski vratar Rangel Luan je ubranil sedem od 20 slovenskih strelov. Janc je do odmora dosegel tri gole.

Borut Mačkovšek se je dobro boril z Brazilci in dosegel tudi štiri zadetke. Foto: EPA
Borut Mačkovšek se je dobro boril z Brazilci in dosegel tudi štiri zadetke. Foto: EPA

Janc prevzel odgovornost in povlekel voz
V drugem polčasu se je zdelo, da so Slovenci našli pravi recept, saj so si po golu Boruta Mačkovška (iz cepelina) priigrali štiri gole zaloge, toda Brazilci so odgovorili z delnim izidom 6:0 in povedli za dva gola (21:19). Selektor Zorman je le vzel minuto odmora, sušo v napadu je (za 21:20) prekinil Blaž Janc (na januarskem EP-ju zaradi poškodbe ni igral), njegov sedmi gol pa je prinesel izenačenje na 25.

Zlata vreden gol Domna Novaka
V ključnih trenutkih se je prebudil Ferlin (v drugem polčasu je bil dolgo brez obrambe),
minuto pred koncem je obranil še strel Edneyja Oliveire. Slovenci so imeli po minuti odmora zadnji napad, Domen Novak je na desni strani spektakularno zaključil tekmo z zadetkom tri sekunde pred koncem.

Zorman: Dolenec je izgubljen za tekmo proti Španiji
"Že pred tekmo smo vedeli, da bo to izredno težka tekma. Škoda tistega dela v drugem polčasu, ko smo imeli v 13. minuti štiri gole prednosti, nakar smo zapadli v črno luknjo in nikakor se nismo mogli postaviti na noge. Vendar nam je to na koncu vendarle uspelo in tudi to je karakter te ekipe. Na koncu smo preobrnili potek in tudi zmagali v zadnjih sekundah tekme. Jutri je nov dan, nova tekma in treba se bo znova boriti. Ob tem imamo nekaj težav s poškodbami, ki se kar vrstijo. Danes smo ostali brez dveh desnih zunanjih, kar je nekaj novega zame. Mislim, da je Jure Dolenec za jutri izgubljen, Nejc Cehte pa je bil po tekmi videti, da bo v redu," je poudaril selektor Uroš Zorman.

Janc: Takšen karakter imajo samo velike zmagovalne ekipe
Blaž Janc je dodal: "Pred tekmo smo napovedovali, da Brazilcev ne gre podcenjevati, in to je bilo tudi vidno na igrišču. Za nas lahko rečem, da smo odigrali dobro tekmo, imeli smo že štiri zadetke prednosti v drugem polčasu. Tam bi morali prelomiti tekmo, namesto tega pa smo dovolili Brazilcem, da so se vrnili. Ob tem pa smo pokazali izjemen karakter. Mislim, da
imajo takšen karakter samo velike zmagovalne ekipe in res sem ponosen na fante."

Bolj malo gledalcev na tekmi Španije
Slovenija je tako Brazilijo, pri kateri igra tudi zvezdnik Barcelone Haniel Langaro, premagala še petič na medsebojnih tekmah. V skupini je favorit za preboj na olimpijski turnir še Španija. V Pariz vodita prvi dve mesti. Španija je danes zlahka odpravila Bahrajn (39:27), preseneča pa majhno število gledalcev. Zbralo se jih je le 2000, zvečer pa jih je bilo v dvorani le nekaj sto, med njimi peščica Slovencev.

Priložnost za četrto udeležbo rokometašev na OI
Slovenska izbrana vrsta je na olimpijskih igrah igrala leta 2000 v Sydneyju, 2004 v Atenah in 2016 v Riu de Janeiru. Na turnirju v Parizu bo igralo 12 reprezentanc. Uvrščeni so že Francija, Danska, Švedska, Argentina, Egipt in Japonska.


KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE, Granollers:
SLOVENIJA – BRAZILIJA
27:26 (13:12)

Slovenija: Blagotinšek 2, Janc 7, Dolenec, Cehte 1, Slatinek Jovičić, Kodrin 3, Gaber, Zarabec 2, Ferlin, Horžen, Bombač 3, Mačkovšek 4, Novak 1, Vlah 4 (2), Lesjak, Suholežnik.

Brazilija: da Silva 4, Torriani 1, Abrahao 2, Moraes, Petrus, Rosa, Torriani, Silva Santos, Dutra Ferreira, Langaro, Lima da Carvalho 2, Hackbarth 1, Oliveira 4, Monte da Silva 5, Rodrigues 4, Martins Nascimento, Dupoux 3.

Sedemmetrovke: 2/3; 0.

Izključitve: 8; 4 minute.

ŠPANIJA – BAHRAJN
39:27 (18:11)
Fernandez 8; Eid 7.


Petek ob 18.30:
BRAZILIJA – BAHRAJN
Ob 21.00:
ŠPANIJA – SLOVENIJA


Nedelja ob 15.15:
SLOVENIJA – BAHRAJN
Ob 17.45:
ŠPANIJA – BRAZILIJA

Na olimpijske igre se uvrstita najboljši dve reprezentanci.