Alja Varagić je v prvem polčasu povratne tekme Italiji natresla kar 7 od 18 golov Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Alja Varagić je v prvem polčasu povratne tekme Italiji natresla kar 7 od 18 golov Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

"Naš prvi cilj je izpolnjen. Vesela sem, da smo odigrali dobro tekmo. Priložnost za dokazovanje so dobile tudi nekoliko mlajše soigralke, po tem kvalifikacijskem ciklusu smo lahko razposajeni," je po skupni zmagi nad Italijankami dejala Tjaša Stanko. "Današnja tekma ni bila lahka. Za zmago smo se morale potruditi, a najbolj pomembno je, da smo izpolnile cilj in se prebile na SP," je dodala prva strelka Slovenije Alja Varagić.

Kakovostna razlika se je hitro prenesla tudi na semafor: v osmi minuti so Slovenke po že petem golju Alje Varagić povedle z 8:3. Vendar se gostje niso predale, strnile so obrambne vrste, v napadu se je s štirimi goli razigrala Bevelyn Eghianruwa in Italijanke so se približale na 11:8.

Šele ob koncu prvega polčasa so Slovenke znova pobegnile za več kot tri gole in so po pol ure tekme na Kodeljevem vodile z 18:13.

Selektor Dragan Adžić je izpolnil nalogo in popeljal Slovenke na četrto zaporedno svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Dragan Adžić je izpolnil nalogo in popeljal Slovenke na četrto zaporedno svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Zlomljen odpor v drugem delu

Na začetku drugega polčasa so varovanke Dragana Adžića poprijele v obrambi in so povečale prednost že na 10 zadetkov (24:14). V preostanku tekme so Slovenke samo še povečevale razliko, največja je bila kar 15 golov (28:17). Na koncu je Adžić tekmo končal z mlajšimi izbrankami, Italijanke pa so malce omilile poraz (33:21).

Na koncu sta bili Alja Varagić in Bevelyn Eghianruwa najboljši strelki tekme s po osmimi goli. Kapetanka Ana Gros je prispevala šest, Tjaša Stanko pa pet zadetkov.

Osmo svetovno prvenstvo za Slovenke

26. svetovno prvenstvo za rokometašice bo potekalo med 29. novembrom in 17. decembrom na Danskem, Norveškem in Švedskem. Slovenke so doslej igrale sedemkrat na SP-jih, tudi na zadnjih treh. Najboljša uvrstitev – 8. mesto – sega 20 let v preteklost, na SP 2003 na Hrvaškem, medtem ko na zadnjih treh turnirjih Slovenija ni bila boljša kot 14. leta 2017.

Selektor Adžić prepričan, da imajo še precej rezerve za nastope na svetovnem prvenstvu

Na prvi tekmi v Chietiju je bilo 31:25. Slovenke so bile v soboto tudi ob odsotnosti svoje prve violine Ane Gros (tokrat je igrala) in še nekaterih odličnih igralk (Elizabeth Omoregie, Tamara Mavsar in Barbara Lazović) za razred boljše od Italijank.

Branka Zec je v karieri 89-krat branila za člansko reprezentanco Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Branka Zec je v karieri 89-krat branila za člansko reprezentanco Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Slovo dolgoletne vratarke

Na Kodeljevem je pred 800 gledalci reprezentančno pot končala 36-letna vratarka Branka Zec, ki je kar 17 let branila barve slovenske izbrane vrste.


Rokomet, kvalifikacije za SP

SLOVENIJA – Italija
33:21 (18:13)
Izid prve tekme: 31:25.

Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Tripković, Klemenčič, Gros 6 (2), Marković, Stanko 5, A. Abina 2, Ljepoja 1, Černigoj, Varagić 8, Lazović 2, Svetik 1, Hrvatin 2 (1), Gomilar Zickero 3, E. Abina 3.

Italija: Luchin, Rossignoli, Cabrini, Meneghini 1, Stefanelli, Dalla Costa 4 (2), Rossomando, Mangone 1, Eghianruwa 8 (1), Ghilardi 1, Fabbo 1, Stettler, Niederwieser 1, Djiogap Noumedem, Gislimberti 3, Babbo 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Italija 6 (3).
Izključitve: Slovenija 2, Italija 2 minuti.

Rokometašice še drugič premagale Italijanke za osmi SP