Novak Đoković je 24. lovoriko na turnijih za grand slam posvetil prijatelju Kobeju Bryantu, ki je umrl v helikopterski nesreči 26. januarja 2020. Žena Vanessa se je na družbenih omrežjih zahvalila Srbu za izjemno gesto. Foto: Reuters
Novak Đoković je 24. lovoriko na turnijih za grand slam posvetil prijatelju Kobeju Bryantu, ki je umrl v helikopterski nesreči 26. januarja 2020. Žena Vanessa se je na družbenih omrežjih zahvalila Srbu za izjemno gesto. Foto: Reuters

36-letni Đoković je letos osvojil Odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu in Roland Garros, v finalu v Wimbledonu pa ga je po skoraj peturnem trilerju presenetil Carlos Alcaraz. Beograjčan bo s četrtim naslovom na igriščih Flushing Meadowsa (pokal je dvignil tudi v letih 2011, 2015 in 2018) v ponedeljek znova zasedel vrh lestvice ATP.

Đoković je četrtič dvignil pokal v New Yorku. Prav nič ne kaže, da se bo ustavil. Čez štiri mesece je na sporedu njegov najljubši turnir v Melbournu. Foto: Reuters
Đoković je četrtič dvignil pokal v New Yorku. Prav nič ne kaže, da se bo ustavil. Čez štiri mesece je na sporedu njegov najljubši turnir v Melbournu. Foto: Reuters

S 24. naslovom na turnirjih za grand slam se je v absolutni konkurenci izenačil z Avstralko Margaret Court, v moški konkurenci pa z dvema naslovoma več beži Rafaelu Nadalu.

Dobil je tretjino odigranih grand slamov
Od prvega finala v New Yorku in hkrati prvega v karieri je minilo 16 let. Septembra 2007 ga je v treh nizih ugnal Roger Federer. Ima še deset lovorik na OP-ju Avstralije v Melbournu, sedem v Wimbledonu ter tri na Rolandu Garrosu. Đoković je v finalu igral na 36 od skupno 72 grand slamih, torej na vsakem drugem, dobil pa je natanko tretjino odigranih grand slamov. Ima še 11 polfinalnih in 10 četrtfinalnih nastopov.

Medvedjevu ni uspelo ponoviti finalne predstave izpred dveh let
27-letni Medvedjev se je že tretjič uvrstil v finale zadnjega grand slama sezone. Pred štirimi leti je po napetih petih nizih izgubil proti Rafaelu Nadalu, leta 2021 pa je ugnal Đokovića s 6:4, 6:4 in 6:4 in se veselil edinega naslova na turnirjih velike četverice.

Tokrat Rus ni bil blizu novega presenečenja. Đoković je imel zelo slab večer v 3. krogu, ko se je vrnil po zaostanku z 0:2 proti rojaku Laslu Đereju, nato pa je vse preostale tekmece v drugem tednu odpravil v treh nizih.

Đoković blestel v prvem nizu
Beograjčan je finale pod zaprto streho na stadionu Arthurja Asha odprl udarno. Ekspresno je povedel s 3:0, Rus je izgubil servis v drugi igri brez osvojene točke. Đoković je zanesljivo zadržal igre na svoj servis in imel že v osmi igri dve priložnosti za zmago v prvem nizu. Medvedjevu se je še uspelo rešiti, a je bil nato nemočen na servis Srba v deveti igri.

Medvedjev je bil boljši večji del drugega niza, a mu ni uspelo izenačiti na 1:1. Foto: EPA
Medvedjev je bil boljši večji del drugega niza, a mu ni uspelo izenačiti na 1:1. Foto: EPA

Medvedjev zapravil priložnost za izenačenje na 1:1
V drugem nizu je Medvedjev precej bolje igral z osnovne črte. Dobival je daljše izmenjave in pošteno utrudil Beograjčana. V osmi igri si je tudi priigral prvo priložnost za brejk, a jo je z izjemnim volejem pri mreži Đoković rešil. V 12. igri je imel Rus priložnost za izenačenje na 1:1 v nizih, vendar se je Srb znova rešil z odličnim servisom in volejem.

Srb sijajno zaključil podaljšano igro
Odločala je podaljšana igra. Medvedjev je povedel s 3:1, nato pa še s 5:4, ko je dobil imenitno točko s skrajšano žogo. Đoković se je zbral v ključnih trenutkih. Osvojil je obe točki na svoj servis in dobil "tie-break" s 7:5, potem ko je Medvedjev poslal bekhend v mrežo. Drugi niz je trajal kar uro in 45 minut.

Pred začetkom tretjega niza je Rus potreboval pomoč fizioterapevta zaradi bolečin v levem ramenu. Đoković si je privoščil daljši odmor v garderobi. V četrti igri je Đoković nato prvi prišel do odvzema servisa, a je že v naslednji igri po nekaj neobičajnih napakah oddal servis. Toda Srb je deloval bolje ter nato v šesti igri znova vzel servis tekmecu in po treh urah in 17 minutah zaključil dvoboj.

Đoković poravnal račune z Medvedjevem v New Yorku
StatistikaMedvedjevĐoković
Prvi servis (%)6554
Asi64
Dvojne napake66
Neizsiljene napake3935
Winnerji3238
Osvojene točke97118
Priložnosti za brejk1/33/6
Točke na mreži16/2237/44
Đoković je odigral že 36 finalnih obračunov na turnirjih velike četverice. Zbral je 24 zmag in le 12-krat okusil grenkobo poraza. Foto: EPA
Đoković je odigral že 36 finalnih obračunov na turnirjih velike četverice. Zbral je 24 zmag in le 12-krat okusil grenkobo poraza. Foto: EPA

V zadnjih dveh letih začutil, da lahko postavi rekord
"Pisati zgodovino tega športa je nekaj neverjetnega in posebnega v najširšem pomenu te besede. Še vedno živim otroške sanje. Celotna družina prihaja iz težkih razmer, v devetdesetih letih sta pri nas divjali dve vojni. Starša sta me podpirala pri tem zelo dragem športu, čeprav v naši družini nihče ni igral tenisa pred tem. To je tudi njihova lovorika. S sedmimi leti sem sanjal le o zmagi v Wimbledonu in o številki ena. Nisem si predstavljal, da bom kdaj lahko govoril o 24. lovorikah na turnirjih za grand slam. V zadnjih dveh letih sem imel občutek, da lahko postavim rekord," je povedal Đoković, ki je pohvalil osebnost Medvedjeva.

Medvedjev bo moral še počakati na drugo lovoriko na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Medvedjev bo moral še počakati na drugo lovoriko na turnirjih za grand slam. Foto: EPA

Medvedjev ne ve, kdaj se bo Đoković ustavil
"Ne vem, kdaj se bo Đoković ustavil. Igrala sva v tretjem velikem finalu in upam, da ne v zadnjem. Pred dvema letoma sem ga premagal. To je bil vrhunec moje kariere. Upal sem, da ga bom še enkrat in bom zmago znova poklonil ženi ob najini obletnici poroke. Skupaj sva že osem let. Upam, da se bomo z ekipo še kdaj veselili zmage na turnirju za grand slam. Z Đokovičem se odlično razumeva. Spoštoval me je, ko sem bil 500. igralec sveta. Prav nič se ni spremenil. To je velika odlika," je poudaril Medvedjev in obljubil gledalcem, da bo na svojem najljubšem stadionu še dvignil kakšno lovoriko.

Oblekel posebno majico v spomin na prijatelja Kobeja Bryanta
"Pred sedmimi dnevi sem razmišljal, da bi naredili majico v spomin na Kobeja Bryanta. Bila sva dobra prijatelja. Ko sem bil v zelo slabi formi pred nekaj leti, mi je večkrat dal nasvete. Njegova smrt me je popolnoma potrla. Nosil je številko 24, ko je postal legenda Lakersov in svetovne košarke," je zelo čustven govor zaključil prvi igralec sveta.

Naveza Dabrowski-Routliffe prvič najboljša med ženskimi dvojicami
Gabriela Dabrowski in Erin Routliffe sta zmagovalki turnirja dvojic. V finalu sta 31-letna Kanadčanka in tri leta mlajša Novozelandka za sploh prvo zmago na turnirjih velike četverice v ženskih dvojicah s 7:6 (9), 6:3 ugnali nemško-rusko navezo Laura Siegemund in Vera Zvonarjova.

Gabriela Dabrowski in Erin Routliffe sta presenetili med ženskimi dvojicami. Foto: EPA
Gabriela Dabrowski in Erin Routliffe sta presenetili med ženskimi dvojicami. Foto: EPA

Dabrowski in Routliffe, sicer 16. nosilki, sta sploh prvič skupaj igrali v finalu. Kanadčanka je pred tem pred štirimi leti izgubila v finalu s Kitajko Jifan Šu. Dva naslova ima v mešanih dvojicah.

28-letna Novozelandka je pred letošnjim nastopom na OP-ju ZDA le enkrat igrala v četrtfinalu turnirjev v konkurenci dvojic, lani v Wimbledonu.

Za 39-letno Zvonarjovo, ki je dvakrat izgubila tudi v finalu posameznic na grand slamih, je bil to peti finale med dvojicami, trikrat je slavila. Dvakrat je bila najboljša še v mešanih dvojicah.
Za Siegemund pa je bil to drugi finale med ženskimi dvojicami, potem ko je pred tremi leti prav z Zvonarjovo slavila v New Yorku. En naslov ima še v mešanih dvojicah.


NEW YORK
(22.350.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/2) – MEDVEDJEV (RUS/3)
6:3, 7:6 (5), 6:3


Dvojice (Ž), finale:
DABROWSKI/ROULIFFE (KAN/NZL/16) -
SIEGEMUND/ZVONARJOVA (NEM/RUS/12)
7:6 (9), 6:3


Zmagovalci Odprtega prvenstva ZDA v zadnjih 30 letih:
2023 - Novak Đoković (Srb)
2022 - Carlos Alcaraz (Špa)
2021 - Danil Medvedjev (Rus)
2020 - Dominic Thiem (Avt)
2019 - Rafael Nadal (Špa)
2018 - Novak Đoković (Srb)
2017 - Rafael Nadal (Špa)
2016 - Stanislas Wawrinka (Švi)
2015 - Novak Đoković (Srb)
2014 - Marin Čilić (Hrv)
2013 - Rafael Nadal (Špa)
2012 - Andy Murray (VBr)
2011 - Novak Đoković (Srb)
2010 - Rafael Nadal (Špa)
2009 - Juan Martin del Potro (Arg)
2008 - Roger Federer (Švi)
2007 - Roger Federer (Švi)
2006 - Roger Federer (Švi)
2005 - Roger Federer (Švi)
2004 - Roger Federer (Švi)
2003 - Andy Roddick (ZDA)
2002 - Pete Sampras (ZDA)
2001 - Lleyton Hewitt (Avs)
2000 - Marat Safin (Rus)
1999 - Andre Agassi (ZDA)
1998 - Patrick Rafter (Avs)
1997 - Patrick Rafter (Avs)
1996 - Pete Sampras (ZDA)
1995 - Pete Sampras (ZDA)
1994 - Andre Agassi (ZDA)
1993 - Pete Sampras (ZDA)