Foto: Reuters
Foto: Reuters

K temu sta v prvi vrsti pripomogli prepričljivi zmagi Kaje Juvan in Tamare Zidanšek v torek proti lanskim finalistkam tega tekmovanja – Avstralkam. Obe sta tekmicama prepustili zgolj po pet iger.

Juvan si je danes vzela premor in ni trenirala na stadionu La Cartuja v andaluzijski prestolnici, Zidanšek pa je opravila lažji trening in nato stopila pred mikrofone slovenskih novinarjev v Sevilli. Povedala je, da je vzdušje v ekipi po uvodni zmagi zelo dobro, predvsem pa, da je tudi njena rama, ki ji je v zadnjem času povzročala precej težav, zdržala uvodni nastop.

Sorodna novica Slovenke že po posamičnih dvobojih premagale Avstralke

"Danes uživamo v občutkih, ki ti jih da taka zmaga, od jutri naprej pa bo fokus usmerjen le na naslednje tekmice. Imamo prednost pred Kazahstankami, da imamo dva dni prosto, one pa bodo prvi dvoboj igrale šele jutri," je v uvodu dejala 25-letna Zidanšek.

"Zavedamo se, da je pred nami zelo pomembna tekma. Treba je odmisliti prvi dvoboj, ki je bil z moje strani izpeljan res odlično, zagotovo ena mojih najboljših teniških predstav v zadnjih letih, ter se mentalno in tekmovalno pripraviti na nov dan. V tenisu je treba vsak dvoboj odigrati maksimalno in dati vse od sebe," pravi 98. igralka na lestvici WTA.

Petkova zmaga bi seveda pomenila preboj v nepričakovani polfinale. "Gotovo se pogovarjamo o tem, ampak delamo tako kot za vsako drugo tekmo," je za TV Slovenija povedala Juvan.

Samozavest igralkam daje tudi kapetan Andrej Kraševec, ki ne odstopa od napovedi zgodovinskega uspeha. "Po hodnikih stadiona se že govori, da smo izjemno neugodna reprezentanca in da nihče noče igrati proti nam. Tukaj lahko naredimo še marsikaj in vztrajam, da imamo 51 odstotkov možnosti, da se uvrstimo v polfinale," je po današnjem treningu dejal Andrej Kraševec.

Tenisačice imajo prosti dan

S tem bi ta generacija igralk – v ekipi so še Veronika Erjavec, Nina Potočnik in Ela Nala Milić – presegla dosežek Katarine Srebotnik, Tine Pisnik, Maje Matevžič in Tine Križan, ki so leta 2003 igrale v četrtfinalu tega tekmovanja.

Kazahstan je na papirju precej močnejši tekmec kot Avstralija, saj ima najvišje uvrščeno igralko na finalu pokala Billie Jean King, Jeleno Ribakino, četrto z lestvice WTA. Zraven so še Julija Putinceva (69.), Žibek Kulambajeva (515.), Aružan Sagandikova (751.) in Ana Danilina (814.). Ta je najboljša igralka Kazahstana med dvojicami (56.).

Kraševec natančno spremlja dogajanje v kazahstanskem taboru. "Tekmicam sledimo na medmrežju, vidimo jih v hotelu in na stadionu, hkrati pa imamo agencijo, ki nam pripravi analizo vsake igralke posebej. Govori se marsikaj, kdo bo igral in kdo ne, dejansko pa bomo postavo Kazahstana po pravilih Mednarodne teniške zveze videli šele eno uro pred dvobojem. Zato se nočemo ukvarjati z drugimi. Moramo se maksimalno pripraviti in verjeti, da se bo slovenska teniška pravljica nadaljevala."

Pri Sloveniji večjih dilem ni. Prva bo ob 10. uri nastopila Kaja Juvan (104.) proti drugopostavljeni igralki Kazahstana, sledi dvoboj prvorangiranih, se pravi Tamare Zidanšek, nato pa še igra parov, za katero bo kapetan verjetno prijavil dvojico Zidanšek-Juvan.

Slovenke sproščeno pred tekmo s Kazahstankami

POKAL BILLIE JEAN KING
ZAKLJUČNI TURNIR, Sevilla

Skupina B:
SLOVENIJA – AVSTRALIJA 2:1

Juvan – Tomljanović 6:4, 6:1

Zidanšek – Saville 6:1, 6:4

Erjavec/Milić – Birrell/Hunter
5:7, 7:6 (2), 5:10

Četrtek:
AVSTRALIJA – KAZAHSTAN

Petek ob 10.00:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju!