Domen Prevc je bil na obeh tekmah neuspešen že v kvalifikacijah. Foto: EPA
Domen Prevc je bil na obeh tekmah neuspešen že v kvalifikacijah. Foto: EPA

Karavana se je iz Nemčije preselila v Avstrijo, kjer bodo v četrtek na Bergislu kvalifikacije, v petek bo v Innsbrucku, kamor se bodo najboljši skakalci vrnili tudi februarja za svetovno nordijsko prvenstvo, tekma, zatem pa sledi selitev iz Tirolske v Bischofshofen, kjer bo v nedeljo konec turneje. V boju za zlatega orla po dveh tekmah realno ostajata le dva, Japonec Rjoju Kobajaši, ki opravičuje vlogo prvega favorita, in Nemec Markus Eisenbichler, ki je v pravem trenutku prišel v imenitno formo.

Mlajši izmed bratov Kobajaši je v tej zimi izvrsten. Po odličnem začetku sezone je v rumenem prišel v Oberstdorf in na obeh tekmah nemškega dela turneje zmagal. Za veselje domačih navijačev je poskrbel Eisenbichler, ki je obakrat minimalno zaostal in je v Avstrijo v seštevku turneje prišel z le dobrima dvema točkama manj od Japonca. Tretji Dawid Kubacki zaostaja že več kot 20 točk. Zdaj je na vrsti Bergisel, ki je v preteklosti že znal premešati karte.

Timi Zajc na turneji rešuje slovensko čast. Foto: EPA
Timi Zajc na turneji rešuje slovensko čast. Foto: EPA

Zajc želi v izteku čim večkrat stisniti pest
V slovenskem taboru s prvima dvema tekmama ne morejo biti zadovoljni. Edina svetla točka je trenutno najmlajši v ekipi Gorazda Bertonclja, Timi Zajc. 18-letni mladenič iz Hramš v Spodnji Savinjski dolini je bil pod Senčno goro deveti, v Garmisch Partenkirchnu pa je v novo leto skočil z osmim mestom. Skupno v razvrstitvi za zlatega orla zaseda sedmo mesto in tako lahko izpolni visoko zastavljen cilj Bertonclja, ki je pred sezono dejal, da želi na turneji štirih skakalnic imeti enega tekmovalca med najboljšimi šestimi.

"Na avstrijski del turneje sem prišel zadovoljen. Naredil sem dva vrhunska rezultata. Predvsem v Garmisch Partenkirchnu sta mi na tekmi res uspela dva zelo dobra skoka. Tako da sem bil še posebej zadovoljen s skokom, ne potem toliko z izidom. Na vsaki skakalnici sem naredil preskok naprej. Samo upam, da bom tako nadaljeval in v izteku lahko čim večkrat stisnil pest," je v pogovoru za Val 202 povedal Zajc, ki je bil na tekmi v Garmisch Partenkirchnu celo najmlajši na štartni listi. Za Televizijo Slovenija pa je pristavil, da še naprej ostaja cilj biti na vsaki tekmi med deset. O višjih mestih (vsaj na glas) ne razmišlja, čeprav razlike tudi do odra za zmagovalce niso več velike.

Zajc edini slovenski adut na avstrijskem delu novoletne turneje

Brata Prevc na treninge v Planico
Preostali pa so za zdaj na turneji razočarali. Na obeh tekmah je le še eden osvojil točke svetovnega pokala. V Oberstdorfu jih je z 18. mestom Peter Prevc, v Garmisch Partenkirchnu pa Anže Semenič, ki je bil 27. Na nemški olimpijski skakalnici so bili na tekmi le trije Slovenci, potem ko so kar trije izpadli v kvalifikacijah. Neuspešna sta bila brata Prevc. Domen, ki je imel pred turnejo visoke ambicije, je ostal celo brez obeh tekem in takoj po nastopu v Garmisch Partenkirchnu je izrazil željo po odhodu domov, saj, kot je dejal, ne vidi smisla nadaljevati turneje.

Lanišek in Justin zamenjala brata Prevc v Innsbrucku

Po dogovoru z Bertoncljem se je za enako potezo odločil tudi zmagovalec turneje pred tremi leti, ki se je po uspešni vrnitvi v svetovni pokal v Engelbergu zdaj znašel v velikih težavah. Zamenjala sta ju Anže Lanišek in Rok Justin, ki sta uspešno nastopila na zadnjih tekmah celinskega pokala. Anže je letos že zbral 53 točk svetovnega pokala, Rok pa je poletni del sezone presenetljivo sklenil z naslovom državnega prvaka. Brata Prevc bosta napake, kot je povedal Bertoncelj, skušala odpraviti na treningih v Planici, kjer bosta začela na 80-metrski skakalnici. Trenirala bosta pod vodstvom Janija Grilca in Matevža Šparovca, s katerima je Peter treniral po operaciji.

Skupni vrstni red (2/4):           
 1. R. KOBAJAŠI      JAP      548,9
 2. M. EISENBICHER   NEM      546,6
 3. D. KUBACKI       POL      526,0
 4. A. STJERNEN      NOR      523,5
 5. R. KOUDELKA      ČEŠ      518,2
 6. K. STOCH         POL      516,8
 7. T. ZAJC          SLO      514,7
 8. P. ŽYLA          POL      509,6
 9. S. LEYHE         NEM      509,0
10. D. HUBER         AVT      504,0
...                                
27. A. SEMENIČ       SLO      338,0
35. P. PREVC         SLO      247,5
46. J. DAMJAN        SLO      178,6
50. B. PAVLOVČIČ     SLO      109,2