29-letna Tessa Worley se veseli 13. zmage v karieri. Foto: Reuters
29-letna Tessa Worley se veseli 13. zmage v karieri. Foto: Reuters
Najboljše tri na prvi tekmi sezone ‒ Tessa Worley, Federica Brignone in Mikaela Shiffrin. Foto: Reuters
Od Slovenk je do točk prismučala le Meta Hrovat. Foto: Reuters
Worleyjeva zmagala v Söldnu, Meta Hrovat 18.
Nastop Mete Hrovat v drugi vožnji
Nastopa Mete Hrovat in Ane Drev v prvi vožnji

Po obdobju lepega vremena se je vreme nad Alpami drastično poslabšalo in alpske smučarke sta pričakala sneženje in slaba vidljivost. Zaradi megle in vetra v zgornjem delu so bili avstrijski organizatorji tekmovanja prisiljeni progo skrajšati, veleslalomistke pa so startale z rezervnega starta. V zahtevnih razmerah se je najbolje znašla Worleyjeva, ki je 13. v karieri zmagala, 25. pa stopila na oder za zmagovalke. Vse to je dosegla v veleslalomu.

Na ledeniku Rettenbach sta Francozinji družbo delali Italijanka Federica Brignone in Američanka Mikaela Shiffrin, zadnja veleslalomska olimpijska prvakinja, ki letos lovi tretji zaporedni veliki globus. Na četrtem mestu je končala Viktoria Rebensburg, ki je lani dobila uvod v zimo v Söldnu, sezono pa je sklenila z veleslalomskim globusom. Nemka je bila zadnja in je za Worleyjevo, prvo Francozinjo z zmago v Söldnu, zaostala manj kot sekundo.

"Res je bilo težko, ampak, saj je v Söldnu vedno tako," je bila srečna 29-letna Francozinja.

Na prvi progi je najboljši čas postavila Brignonejeva, ki je tudi odprla tekmo. Najbolj so se ji približale glavne tri favoritinje uvodne preizkušnje, Rebensburgova, Worleyjeva in Shiffrinova. Sicer so bile razlike kar velike. V finalni vožnji je nato najprej odličen čas postavil Shiffrinova, a jo je takoj zatem za kar 94 stotink prehitela Worleyjeva, ki je postavila najboljši čas druge proge. Rebensburgova je z drugega mesta zdrsnila tik pod oder za zmagovalke, Brignonejeva pa je sicer zapravila 40 stotink prednosti, ki jih je imela pred Francozinjo, a vseeno zanesljivo prismučala do drugega mesta in se 25. v karieri zavihtela na stopničke.

Točke osvojila le Meta Hrovat
Na Tirolskem so nastopile štiri Slovenke, točke pa je osvojila le Meta Hrovat, ki je bila 18. Po prvi vožnji, ko je zaostala 2,45, je zasedala 14. mesto. V finalu je bila v zgornjem delu hitra, po nekaj napakah pa je izgubila ritem in v spodnjem delu pustila precej časa. Zaostanek za zmagovalko je na koncu znašal dobre štiri sekunde.

"Nisem zadovoljna z vožnjama, se pa da potegniti tudi kaj pozitivnega. Pogoji so bili težki, treba je bilo prikazati borbenost v strmini, a hkrati mehkobo na ravnini, kar vem, da mi je najslabše uspelo. V prihodnjih tednih me čaka veliko dela," je dejala Hrovatova.

V prvi jakostni skupini je tako kot Hrovatova tekmo začela tudi Ana Drev, ki se je na progo podala takoj za mlado rojakinjo. Nastop se ji je povsem ponesrečil, saj je zaostala več kot pet sekund in bila na 44. mestu daleč od finala. Nastopili sta še Ana Bucik, ki je z dobrimi petimi sekundami zaostanka zasedla 50., in Neja Dvornik, ki je zaostala malce manj kot sedem sekund in se uvrstila na 61. mesto.

Šteharnik: Nismo zadovoljni, a Hrovatova je bila lani 28., letos pa je 18.
"Težko je ocenjevati sezono po prvi tekmi. Zagotovo nismo dosegli zastavljenih ciljev, a če pogledamo podrobno, vidimo, da je bila Meta Hrovat lani 28., danes pa 18. Prvič je startala v prvi petnajsterici. Po prvem teku je bila zelo blizu, v drugem pa se je malo izgubila. Veseli me dejstvo, da je v drugem teku napadla, videli ste, da je šla do sredine strmine zelo napadalno, kar pomeni, da si je želela rezultat. Potem je žal sledila napaka in od tiste napake naprej potem ni več našla ritma,"
je nastop obetavne Kranjskogorčanke, ki je minulo sezono prvič stopila na stopničke, s tretjim veleslalomskim mestom (Lenzerheide), pohvalil odgovorni trener ženskih reprezentanc Denis Šteharnik.

Ana Drev še ni pripravljena
Nato pa nadaljeval: "Če gledam samo na tekmo, rezultat takšen, kot je, sploh ni slab, če pa pogledam teden nazaj in na treninge, vidim, da stvari potekajo v pravi smeri. Kar se tiče Ane Drev, še ni pripravljena, a stvar bi se lahko odvila čisto drugače. Imela je dobro startno številko, če bi bila proga potem malo slabša, bi se uvrstila med 30, v drugem teku bi spet imela dobro progo in iz tega bi lahko kaj iztržila. Vseeno vidim v tem nekaj pozitivnega, čeprav je bil zaostanek velik. Zdaj vidi, da ni druge, kot da stisne zobe in trenira na višji ravni. Mislim, da je pozitivno, da je nastopila. Kar se tiče Ane Bucik in Neje Dvornik, je bilo s tema številkama zelo težko smučati tako, kot znaš, res pa je, da smo od Bucikove pričakovali nekaj več. Neja Dvornik pa je nastopila zato, ker je potencialna kandidatka za naslednjo sezono. Zakaj ji ne bi dali možnosti, da se kali, da preizkusi teren in izkusi to vzdušje. To je zagotovo lepa izkušnja in s to popotnico bo lažje tu tekmovala tudi drugo leto."

V nedeljo moški veleslalom s tremi Slovenci
V nedeljo bo v Söldnu še moški veleslalom, na katerem bodo nastopili veliki slovenski adut Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Žan Grošelj. Avstrijec Marcel Hirscher, ki je lani osvojil veleslalomski globus in olimpijsko zlato v tej disciplini, se podaja na lov za osmi zaporedni veliki kristalni globus. Neposredni prenos boste lahko od 9.45 naprej spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.


Končni vrstni red:                     
  1. T. WORLEY           FRA   2:00,51 
  2. F. BRIGNONE         ITA     +0,35 
  3. M. SHIFFRIN         ZDA      0,94 
  4. V. REBENSBURG       NEM      0,99 
  5. R. MOWINCKEL        NOR      1,93 
   . S. BRUNNER          AVT      1,93 
  7. W. HOLDENER         ŠVI      2,31 
  8. K. LYSDAHL          NOR      2,47 
  9. T. L. STJERNESUND   NOR      3,04 
 10. K. G. HAUGEN        NOR      3,11 
 ...                                   
 18. M. HROVAT           SLO      4,05 
Brez finala:                           
 44. A. DREV             SLO           
 50. A. BUCIK            SLO           
 61. N. DVORNIK          SLO           
Odstop: Bassino, Hector, Marsaglia ... 

Po prvi vožnji:                       
  1. F. BRIGNONE         ITA     58,71
  2. V. REBENSBURG       NEM     +0,24
  3. T. WORLEY           FRA      0,40
  4. M. SHIFFRIN         ZDA      0,60
  5. R. MOWINCKEL        NOR      0,90
  6. S. BRUNNER          AVT      0,94
  7. W. HOLDENER         ŠVI      1,72
  8. K. LYSDAHL          NOR      1,87
  9. S. HECTOR           ŠVE      1,91
 10. L. GUT              ŠVI      1,95
 ...                                  
 14. M. HROVAT           SLO      2,45
 44. A. DREV             SLO      5,06
 50. A. BUCIK            SLO      5,55
 61. N. DVORNIK          SLO      6,94
Odstop: Bassino, Marsaglia ...        

Worleyjeva zmagala v Söldnu, Meta Hrovat 18.
Nastop Mete Hrovat v drugi vožnji
Nastopa Mete Hrovat in Ane Drev v prvi vožnji