Je zatajila Berlusconijeva varnostna služba? Foto: EPA
Je zatajila Berlusconijeva varnostna služba? Foto: EPA
Berlusconi Silvio
Spominek milanske katedrale. Prav takšen primerek je napadelec vrgel Berlusconiju v obraz. Foto: EPA
Berlusconi Silvio
Napad na Berlusconija je te dni tema dneva, ki je v Italiji preplavila številne naslovnice časopisov. Foto: EPA
Berlusconi Silvio
Berlusconi ima zlomljeno čeljust in dva zoba, v milanski bolnišnici bo ostal na opazovanju do srede. Foto: Reuters

43-letni napadalec, ki se je deset let zdravil zaradi psihičnih težav, naj bi napad na italijanskega premierja Silvia Berlusconija načrtoval. "Napadalec je bil na milanskem trgu že od 11.00 ure dopoldan, tako da je napad pripravljal. Pri sebi je imel solzivec in križ," je dejal Maroni. Napadalec po besedah ministra ni član nobene politične stranke, prav tako ni poročen, trpel pa naj bi za paranojo.

Kot je znano, je moški v Berlusconija vrgel železen kipec milanske katedrale, ki ga prodajajo na milanskem trgu, kjer je imel premier politični govor, in ga zadel v obraz. Pri tem mu je zlomil nos in odkrušil zoba. Berlusconi je še vedno na opazovanju v milanski bolnišnici, ki naj bi jo zapustil v sredo.

Italija je razdvojena
"Premier je bil žrtev napada. Čeprav ga je napadel duševni bolnik, bi to moralo skrbeti vse Italijane, ki verjamejo v demokratične institucije in si v naši državi želijo mirnega sobivanja," je v ponedeljek dejal italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Italijanska javnost je razdvojena, saj nekateri napad obsojajo, drugi se ob tem sladko nasmihajo, češ, saj si je zaslužil. A izjave večine italijanskih politikov so složne: "Lahko kritiziramo njegova dejanja, ne moremo pa ga surovo fizično napasti tako kot včeraj," je dejal predsednik italijanskega senata Renato Schifani.

Klin se k klinom zbija?
Čeprav je res, da je v preteklosti Berlusconi iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada primerjal s Hitlerjem, predsednika ZDA Baracka Obamo je pohvalil, da ima "mlad, lep in zagorel videz", ob priložnosti pa je pred novinarji začel masirati nemško kanclerko Angelo Merkl, zdaj sam postal žrtev neprimernega dejanja. "Vse imam rad, vsem želim le najboljše. Ne razumem, zakaj me tako sovražijo," je dejal Berlusconi svojemu tiskovnemu predstavniku vlade Paolu Bonaiutiju.

Opravičilo s psihiatričnega oddelka
Berlusconijev napadalec se je premierju že opravičil. S psihiatričnega oddelka mu je poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal: "Ne prepoznam samega sebe." Nekateri ob tem opozarjajo, da bi lahko napadalec Berlusconija celo ubil, če bi imel pri sebi strelno orožje. Ob tem se mnogi sprašujejo, ali je zatajila premierjeva varnostna služba. Napadalcu se je uspelo približati Berlusconiju, premierja pa po napadu, ko je sedel v avtomobilu, niso nemudoma odpeljali v bolnišnico, saj je vozilo obstalo. Premier je medtem celo izstopil iz avtomobila, saj naj bi se hotel pogovoriti z napadalcem.

Politična nestrpnost v Italiji se stopnjuje
"Opazovalci opozarjajo, da politično ozračnje danes v Italiji spominja na tisto iz svinčenih sedemdesetih let, ko so nasprotja med levico in desnico prerasla v teroristično nasilje," je v ponedeljkoveih Odmevih iz Rima poročala RTV-jeva dopisnica Mojca Širok.

Kakšna je napetost v Italiji, dokazujejo tudi vse pogostejše akcije civilne družbe, ki Berlusconija pozivajo k odstopu. Oktobra so italijanski preiskovalci začeli preiskavo skupine na Facebooku z imenom "Ubijmo Berlusconija", ki je imela več kot 16.000 članov. Na začetku decembra pa so Italijani organizirali shod proti Berlusconiju.

Italijanska vlada ravno zato namerava prepovedati vsa spletna mesta, ki spodbujajo k nasilju. Kot je v parlamentu v Rimu pojasnil minister Maroni, so se po nedeljskem napadu na premierja na spletu znova pojavile skupine, ki pozivajo k nasilju nad premierjem.