Od Mandele sta se poslovila njegova vdova Graca Machel in južnoafriški predsednik Jacob Zuma. Foto: Reuters
Od Mandele sta se poslovila njegova vdova Graca Machel in južnoafriški predsednik Jacob Zuma. Foto: Reuters
Sprevod Mandele po ulicah Pretorie

Pogrebni sprevod za v četrtek umrlim južnoafriškim borcem za človekove pravice Nelsonom Mandelo je svojo pot po ulicah Pretorie začel zgodaj zjutraj. Pot sprevoda je varovala policija, nad avtomobilom, ki je bil odet v južnoafriško zastavo, pa so krožili helikopterji. Na ulicah se je zbralo veliko ljudi, a ulice niso bile natrpane, vozila v pogrebnem sprevodu pa so vozila tako hitro, da so lahko ljudje le na hitro uzrli krsto prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike.

Mandelovo krsto so nato odpeljali v vladno palačo, kjer bo do petka na ogled javnosti, a se bo vsak večer vračala v vojaško bolnišnico. Oblasti ljudi pozivajo, naj se vsak dan odpravijo na ulice in tako počastijo Mandelo. "Mandelov konvoj, ki se je peljal mimo mene, je bil ena izmed najboljših stvari, kar sem jih kdaj izkusila v življenju. Samo želela sem videti, kako se bo še zadnjič poslovil od nas," je za BBC povedala ena izmed udeleženk sprevoda.

Slovo od velikega moža v vladni palači
Od Mandele so se v vladni palači najprej poslovili člani družine in najvišji predstavniki države ter tuji državniki, med njimi Mandelova vdova Graca Machel in nekdanja žena Winnie Mandela, pa tudi nekdanji južnoafriški predsednik Thabo Mbeki in zdajšnji predsednik Jacob Zuma. Za javnost bodo palačo odprli opoldne.

V torek je v Johannesburgu potekala žalna slovesnost v spomin na Mandelo, ki se je je udeležilo več kot 90 svetovnih voditeljev, pa tudi približno 90.000 Južnoafričanov. Nekdanjega predsednika in borca proti apartheidu bodo pokopali v nedeljo v njegovi rodni vasi Qunu, ko se bo končalo tudi uradno žalovanje. V ponedeljek, 16. decembra, bodo v Pretorii odkrili še Mandelov kip.

Sprevod Mandele po ulicah Pretorie