Mesić je svojo odločitev predstavil skupaj s Sanaderjem. Foto: EPA
Mesić je svojo odločitev predstavil skupaj s Sanaderjem. Foto: EPA
Zoran Milanović
Milanović je napovedal, da bo odločitev Mesića spoštoval. Foto: EPA
Hrvaški sabor
Hrvaški poslanci se še niso sestali na ustanovni seji. Foto: EPA
Mesić imenoval Sanaderja

Odločitev je podal po drugem krogu pogovorov s predstavniki strank, ki so na novembrskih parlamentarnih volitvah prišle v sabor. "Mandat sem zaupal Ivu Sanaderju, ki me je prepričal, da ima podporo več kot 77 poslancev hrvaškega sabora. Njegova naloga je zdaj končati pogovore o sestavi vlade in da to vlado predstavi hrvaškemu saboru. Ob tej priložnosti mu čestitam," je dejal Mesić.

Sanader pa je dejal: "Po 25. novembru in zmagi HDZ-ja na volitvah je bila tudi ponovitev volitev in morali smo počakati, da se demokratični proces zaključi, čeprav to volitev ne more spremeniti. Dobili smo 66 mandatov, kar je 10 več od naših političnih rivalov z levice. Želim se zahvaliti vsem volivcem, ker so prepoznali, kar smo ustvarili v našem prejšnjem mandatu. V naslednjem obdobju pa bomo nadaljevali z uspešnim vodenjem Hrvaške. V ponedeljek začnem s službenimi pogovori s koalicijskimi partnerji: HSS-om, HSLS-om, HSU-jem in narodnimi manjšinami. To so bili do zdaj resni pogovori, vendar pa niso mogli biti uradni, ker nisem imel mandata predsednika Republike." Hkrati je komentiral tudi rivalstvo SDP-ja in dejal, da bi morali priznati poraz: "Tisti, ki dobi mandat manj, mora priznati poraz, kaj pa šele tisti, ki dobi 10 mandatov manj."

Sanader - Milanovič na hodniku
Mesić se je danes sestal tako s Sanaderjem kot tudi z vodjo Socialdemokratov - druge največje hrvaške stranke - Zoranom Milanovićem. Zanimivo pa je bilo njuno srečanje na hodniku pred Mesićevo pisarno. Sanader naj bi Milanoviča vprašal: "No, si sestavil vlado?" Milanović pa naj bi mu odvrnil: "Enako kot ti."

Po sestanku z Mesićem je Milanović dejal, da je od predsednika zahteval, da mandat podeli SDP-ju in levi opciji, ki so ji po njegovih besedah hrvaški volivci na volitvah 25. novembra podelili večino. "Predsednik spoštuje ustavo in spoštoval bom njegovo odločitev, ne glede na to, kakšna bo," je še povedal predsednik socialdemokratov.

Uradnih izidov še ni
Novi 153-članski sabor se mora sestati na ustanovnem zasedanju največ 20 dni po uradni objavi rezultatov volitev, ki so bile 25. novembra in ki naj bi jih osrednja volilna komisija objavila kmalu. Volitve so morali namreč zaradi nepravilnosti na nekaterih voliščih ponoviti, a ne gre pričakovati, da bi se lahko izid spremenil.

Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) je dobila 66 mandatov, deset več SDP, vendar enajst premalo za večino v parlamentu. Od takrat je HDZ podpisala koalicijsko pogodbo z edinim poslancem Hrvaške stranke upokojencev (HSU) in poslancem romske skupnosti, Sanader pa je danes dejal, da je blizu koalicijskemu dogovoru tudi s koalicijo Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), ki imata osem mandatov in da bo s predsednikoma obeh strank začel uradne pogovore v ponedeljek.

SDP ne obupuje
SDP še vedno ni obupal. Milanović je dejal, da si bo kljub imenovanju Sanaderja še naprej prizadeval za oblikovanje vlade. Če Sanaderju namreč ne bo uspelo sestaviti vlade, bi Mesić lahko mandat za sestavo vlade podelil Milanoviću.

M. R.

Mesić imenoval Sanaderja