Prvo tranšo trenutnega svežnja makrofinančne pomoči, vrednega do sto milijonov evrov ugodnih posojil, so Skopju izplačali, potem ko je izpolnil določene zaveze, o katerih se je dogovoril z Brusljem. Severna Makedonija je dosegla napredek na področju javnih financ, saj je vzpostavila neodvisni fiskalni svet in okrepila upravljanje javnih naložb, so navedli na komisiji.

Poleg tega je omejila sivo ekonomijo, sprejela pa je tudi ukrepe za izboljšanje energetske učinkovitosti. Makedonska vlada je obenem z novo strategijo pravosodne reforme okrepila sodstvo, so dodali.

Severni Makedoniji tako ostaja na razpolago še ena tranša, vredna do 50 milijonov evrov. Sredstva bo prejela, ko bo izpolnila dodatne pogoje.

Makrofinančna podpora, ki je del evropske sosedske politike, je namenjena odzivanju na izredne razmere. Na voljo je državam, ki so v procesu pridruževanja Evropski uniji, in drugim državam v soseščini EU-ja. Severna Makedonija, ki je pred dvema letoma začela pristopna pogajanja z Evropsko unijo, je ob upoštevanju ta teden izplačanih sredstev od leta 2020 prejela okoli 210 milijonov tovrstne evropske podpore.