Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na desetine študentov na univerzi Columbia je zasedlo stavbo Hamilton Hall in se vanjo zabarikadiralo, je poročal britanski BBC. Univerza je pred tem začela izključevati študente, ki niso hoteli odstraniti šotorov, ki so jih v newyorškem kampusu postavili iz protesta proti sodelovanju univerze z Izraelom.

Univerza je v ponedeljek zjutraj poslala pismo z opozorilom, da bodo študenti, ki do 14. ure ne bodo zapustili šotorišč in podpisali obrazca, s katerim se zavezujejo, da bodo spoštovali pravila univerze, izključeni in ne bodo mogli uspešno končati semestra.

Policija prekinila propalestinski protest na Sorboni

Francoska policija je v ponedeljek prekinila še en propalestinski protest študentov. Ti so ustavitev izraelskega bombardiranja Gaze tokrat zahtevali na pariški Sorboni, eni najbolj znanih univerz v državi. Policisti so z območja Sorbone, kjer so protestniki postavili šotore, odstranili več deset študentov. Po besedah enega izmed njih je bilo vseh skupaj okrog 50, policija pa ni nikogar aretirala. Vodstvo univerze je pred tem javilo, da so študenti na dvorišču in v avli poslopja postavili 12 šotorov, zaradi česar so odpovedali izpite. Od 12. ure dalje vstop v stavbo univerze ni bil mogoč. Pred njo je protestiralo še okrog 150 ljudi.

Več podobnih shodov se je pred tem že odvilo tudi na pariški univerzi Sciences Po. Policisti so tamkajšnji protestni tabor izpraznili v četrtek, zaradi protestov pa je vodja regije Ile-de-France, ki vključuje prestolnico, napovedala začasno ustavitev financiranja univerze.

Predsednica univerze Nemat Minouche Shafik je dejala, da jim na večdnevnih pogajanjih med študentskimi organizatorji in osebjem fakultete ni uspelo prepričati protestnikov, naj odstranijo več deset šotorov, postavljenih v znak nasprotovanja vojni v Gazi.

Študenti za pravičnost v Palestini, ena od glavnih protestnih skupin, so na družbenem omrežju X sporočili, da se bodo uprli ukazu, in pozvali aktiviste, naj "zaščitijo tabor".

Protestniki so dejali, da bodo v kampusu na Manhattnu ostali, dokler univerza ne izpolni treh zahtev: odpoved vsake finančne podpore iz Izraela, preglednost univerzitetnih financ ter oprostitev študentov in profesorjev, ki so bili kaznovani zaradi sodelovanja na protestih.

"Te odvratne taktike strašenja ne pomenijo nič v primerjavi s smrtjo več kot 34.000 Palestincev. Ne bomo se premaknili, dokler Columbia ne bo izpolnila naših zahtev, ali pa nas bodo premaknili s silo," so v izjavi zapisali voditelji študentske koalicije Columbia Student Apartheid Divest.

Po več kot 100 aretacijah so študenti v nekaj dneh po policijski akciji 18. aprila spet začeli šotoriti na travniku ob univerzi Columbia. Foto: Reuters
Po več kot 100 aretacijah so študenti v nekaj dneh po policijski akciji 18. aprila spet začeli šotoriti na travniku ob univerzi Columbia. Foto: Reuters

Protestniki: "Vztrajali bomo"

Val protestov v ameriških univerzitetnih središčih je sprožil odmevne razprave o tem, kje naj šolske oblasti določijo mejo med svobodnim izražanjem in sovražnim govorom. Protesti so razdelili tudi fakultetno osebje in vodstvo, saj so se nekateri profesorji pridružili protestnikom in bili aretirani.

Študenti, ki protestirajo proti izraelski vojaški ofenzivi v Gazi, vključno z nekaterimi judovskimi mirovnimi aktivisti, vztrajajo, da so kot antisemiti obtoženi samo zato, ker kritizirajo izraelsko vlado ali izražajo podporo palestinskim pravicam.

Druge judovske skupine temu nasprotujejo in vztrajajo, da protiizraelska retorika pogosto vodi v odkrite oblike protijudovskega sovraštva in poziva k nasilju, zato je ne bi smeli dopuščati.

"Šotorišče ustvarja neprijazno okolje za mnoge naše judovske študente in profesorje ter povzroča hrup, ki moti učni proces in pripravo na zaključne izpite," je dejal tiskovni predstavnik univerze Columbia Ben Chang.

Predsednica univerze Shafik se zaradi tega, ker je pred dvema tednoma poklicala newyorško policijo, da je izpraznila šotorski tabor, spoprijema z ogorčenjem številnih študentov, profesorjev in javnosti.

Shafik je pred tem dejala, da se univerza ne bo odrekla financiranju iz Izraela, kar je bila ključna zahteva protestnikov. Namesto tega je predlagala, da bo univerza vlagala v zdravstvo in izobraževanje v Gazi ter zagotovila večjo preglednost upravljanja financ.

Študentski protestniki zasedli stavbo na fakulteti